Muhammad Ziyad Youssef ; 1 Bulan, Checkup di KK Bangi

| On
3:55 PM
Hari Pertama 
Alhamdulillah, dipermudahkan semasa bersalin even ada rasa perit sedikit tapi syukur semuanya selamat. Hari pertama bawa baby balik selepas Maghrib, sampai di rumah macam biasa baby tidur. Di kala malam, menangis lah Ziyad. Memang tak keruan kami sebab tangisan dia macam kena tampar! Kuat sangat. Bagi susu badan tak mahu (sebenarnya bukan tak mahu, tapi dia perlukan masa) Masa tu kalut, sua tak nak terus MIL angkat nak dodoi bagi pujuk hilang menangis. Bila fikir balik, patut masa minggu pertama tu, Wa patut duduk di tempat sunyi dan ambil masa dan sabar susu kan dia. I think this way akan berjaya. But you know, first time mom. Kalut!

Fresh from oven

Selepas beberapa jam..


Hari Ketiga
Ia berlarut selama 2-3 hari. Kemudian, campur susu. Sementara baby nak pandai menyusu, Wa bagi susu formula. Until now, Ziyad masih tak fully bf. Dia tak pandai nak mintak direct latch selalu. Wa kena masukkan puting dan dia akan marah! Sampai la kalau dia dapat position puting yang sesuai, baru dia mula hisap dan senyap. Setiap masa akan bergaduh nak susu kan dia. Silap masa awal, Wa mudah mengalah, nurse pun ada pesan..biar baby menangis. Susukan juga! Tapi orang tua, tak nak tengok baby menangis lama-lama..pasti diangkat dan dodoikan supaya diam. Ia berlarutan sehingga satu bulan, baru dia pandai direct latch. Itu pun secara paksa. Jika Wa tak paksa, memang dia tak mahu menyusu badan. Syukur, Ziyad mudah dijaga. Tidur dan bangun setiap dua jam pada malam. Bagi susu dan terus tidur. Mudah sangat. Siang pula tidur, susu dan begitulah rutin. Berak pada malam hari. Pada hari ketiga ni tali pusat Ziyad dah gugur. Cepat sangat. Wa cuma sapu ubat hospital bagi sahaja.


Hari Ketujuh
Memang takda rancangan nak bercukur hari ketujuh, inshaAllah ada rezeki akan buat majlis aqiqah dan cukur jambul. Pada harini ketujuh juga di sunatkan untuk memberi nama. Nama di beri Muhammad Ziyad Youssef B Mohd Nasri. Suami berikan nama Ziyad iaitu kelebihan. Memang ada juga nama-nama lain tapi Wa tertarik nama Ziyad. Youssef @ Yusuf pula sempena Nabi Yusuf. Di harapkan Ziyad dapat mencontoh kelebihan dan sifat yang ada pada Nabi Yusuf. Memang Wa suka nama Yusuf cuma ejaan tu kami ambil dari nama seorang qari. Moga-moga besar nanti cekap membaca Al-Quran.



1 Bulan
Bagi bulan pertama, ada checkup di KK untuk ibu dan anak. Sampai di KK Bangi pukul 9, punya ramai sangat orang. Tak pernah letak buku sampai bertimbun-timbun dalam bakul. Seperti biasa ibu punya checkup macam masa pregnant ada cek HB, BP, berat, urine. Paling seronok tengok berat turun hehe. Dari 92kg hari mula checkup mengandung dan last bersalin 106kg. Kini kembali kepada 92kg! Hehe ingat dah 80kg sebab ramai perasaan susut sangat berat. Happy! Selepas tu nama baby di panggil untuk cek fizikal pula. Nurse timbang Ziyad sudah naik 1kg dari 2.5kg kepada 3.5kg. Yang lain-lain ukur kepala dan panjang baby. Kemudian tunggu giliran bilik nurse lain pula untuk cek baby perut, pusat etc dan tanya beberapa soalan. Jika buka lampu, baby ada silau tak? Dah mula senyum ke? dan lain-lain. Paling berdebar masa nak cek luka epi. Alhamdulillah nurse kata dah cantik, takda bukaan dan sembuh sempurna. Selepas tu nurse nak cucuk baby. Sepanjang di KK, Ziyad behave sangat. Dia diam saja, merengek sikit bagi susu dan diam. Lepas cucuk pun jerit sekejap pastu tidur balik.



Then tunggu giliran jumpa doktor, doktor cek fizikal semua. Masukkan jari dalam mulut baby pastu tengok gerak mata kat lampu torchlight etc. Semua ok, just Wa ada tanya berkenaan kerak susu kat lidah dengan nafas Ziyad berbunyi. Doktor kata cuci dengan handtowel basah dan sapu pada lidah. Lendir pada baby tu normal lepas doktor cek paru-paru ok. Lendir lebihan daripada selepas lahir tu..air ketuban. Dalam umur 3 bulan akan beransur hilang. Kemudian balik. Appointment seterusnya untuk baby bulan depan dan untuk ibu jika ambil perancang dan pap smear!
Be First to Post Comment !
Post a Comment

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9