[Review] YSL Rouge Volupte Lipsticn in #29 Opera Pink

Wednesday, December 21, 2016
Hi, As Salam. Dah lama nak review pasal YSL lipstick ni. FYI, Wa ada ceritakan dekat Bangkok Makeup Haul untuk post yang lepas. Selama ni tengok kat You Tube je ramai yang review pasal lipstick ni. Serba sedikit cerita masa nak beli lipstick nan mahal ni. Masa nak balik dari Bangkok ke KLIA, lepas je check in macam biasa ada banyak cosmetics & perfumes yang terjual kat luar ruang menunggu tu, ternampak la counter YSL. tak besar pun cuma 1 rak kecil je. Memandangkan masih ada lagi berbaki duit Thai, kira nak habis kan lah ni, plus frust menonggeng tak dapat shopping baju..jadi memang tak nak lepas kan peluang. 

Masa nak cari warna yang menawan hati, ada lagi beberapa 2-3 orang perempuan yang sibuk nak try2 juga warna kat tangan. Termasuk Wa jadi 4 orang, oleh kerana ruang yang agak sempit, tak berapa selesa kita nak ambil masa untuk try2 kat situ. Maka warna yang best2 pun dah lupa kod nya haha. Ambil saja apa yang cantik, tak dapat nak try banyak2, tambahan pula susunan warna kat situ pun tak teratur! Sample dia pun macam tak tersusun dalam kotak kecil plus, takda SA pun yang datang bantu. Berbanding dekat Sephora, Wa boleh habis kan masa 30min kat depan rak UD Vice Lipstick haha dengan bestnya untuk try2 kat tangan ni ha.

YSL Rouge Volupte Lipstick in #29 Opera Pink

Lihat saja kemewahan kotak dan tube lipstick ni. Berat memang berat and memang semua orang akan jatuh cinta dengan packaging dia. Sangat- sangat mewah! Suka betul bila buka tutup lipstick bila rasa smooth je dia tutup. Ada magnet gitu. Warna yang di tengah tube tu membawa kepada warna yang berada pada lipstick. I think memang sama betul!


Wa da love and hate relationship dengan texture lipstick ni. Memang sangat creamy & moisturizing tapi tak berapa nak long lasting. If nak compare dengan UD Vice Lipstick (if texture Sheer), for me YSL more pigmented and the texture memang sama lebih kurang Sheer punya texture. Wa tak pandai nak explain sangat, tapi itu yang Wa rasa bila apply. This kind of texture memang kene touch up la especially if lepas minum or makan.



Apa yang Wa tak suka bila pada mula Wa apply, warna dia agak tak berapa nak blend dengan warna bibir and not smooth if kita ada bibir yang kering. Tapi bila dah lama-lama pakai macam 30 minit ke macam tu, its look like magic. Very nice colour and suits with me! Dulu masa beli macam menyesal pun ada now I'm loving it :)



Favourite Perfume Of the Month : Still by JLO

Thursday, December 15, 2016


Hiiii, sorry for the late post. Rasanya Wa nak mulakan untuk share apa favorite perfume untuk uols. Sebab Wa ni memang suka dengan perfume, dah pun jadi penjual perfume pula hehe di @nu.shoppu. So, every month Wa akan share favourite perfume yang Wa akan pakai setiap hari by monthly. Bagi semangat juga untuk Wa lebih explore lagi perfume-perfume baru jadi boleh share dengan uols kan. Kebanyakkan kita agak kedekut nak spend duit untuk sebotol perfume. Betul tak?

Rasanya bila last kita beli perfume full size? Terus terang Wa katakan, last beli adalah 2 tahun lepas untuk hantaran kahwin sendiri !!! Haha tapiiiiiiii tak semestinya bila suka atau nak cuba-cuba kita kene juga beli full size, perfume ada banyak size dan juga ada sample! Harga pula lebih mampu milik :) ada je yang size 2ml hanya RM10. 

Still by JLO
Pertama kali bau perfume ni daripada cousin Wa. Dia mencari perfume ni untuk size mini tapi Wa takda jual. Bersungguh dia bagi Wa bau, tapi masa tu rasa bau yang belum jatuh hati. Sedap tapi tak fall in love lagi la kiranya. Kali kedua Wa bau terus jatuh hati sebab hadiah kan mak Wa untuk Hari Raya. Balik je rumah di Bangi suka betul pinjam perfume Mama. Nak keluar je sembur2 perfume Mama sebab parent Wa pun jenis suka beli perfume. Especially bila Baba pergi outstation, if dia takda apa nak beli kat Mama, perfume je dia belikan.

Berbalik kepada cerita Still by Jlo. Pertama kali bau, ia mengingatkan Wa something FRESH. Macam green tea! Seriously bau macam ni memang buat kita rasa baru lepas mandi sentiasa dari pagi sampai petang. Dah lama tu bau Wa bau floral. Agak jarang Wa suka bau-bau macam ni sebab selalunya Wa memang suka bauk sweet, fruity or musky. Wa suka pakai perfume ni bila pergi office especially waktu panas-panas kan. Kita tak rasa pun badan kita ni berbau sebab rasa fresh je.

Wa tak pasti berapa harga market exactly, tapi boleh dapat harga bawah RM200. Buat masa ni Wa takda jumpa lagi size miniature atau pun vial.






[Travel] Melaka : Swiss Garden Hotel, Capati Pulau Gadong, Kuih Keria Antarabangsa & Annivesary

Thursday, November 24, 2016
Bercuti ke Melaka memang satu idea yang datang tiba-tiba. Sebenarnya, ulang tahun perkahwinan pun kami lupa. Masing-masing sibuk, balik kerja pakat tidur awal especially Wa. Masa nak tidurkan Ziyad, terus cepat saja mata ni terlelap. That week, memang stress dengan kerja. Tiba-tiba terdetik nak pergi bercuti. Actually MIL yang remind pasal our annivesarry haha, which that time memang takda plan apa pun. Dah terfikir terus whatsapp suami kata "Jom this weekend pergi Melaka!" Si Dia pun reply OK! Malam tu terus kami book hotel Swiss Garden sebab sebelum ni ada ternampak kawan Wa bergambar dekat pool kanak-kanak, terus fikir "Best gila kalau dapat bawa Ziyad!"


Alhamdulillah ada kosong, memang hotel ni laku macam goreng pisang. Pergi 2 hari 1 malam pun dah memadai. Harga cuma RM188 saja. Kami bertolak dalam pukul 11.30 tengah hari, dan tiba di sana pun hampir pukul 2 petang. Hotel ini terletak diatas Tangs (baru dibuka) Ini salah satu faktor yang best selain kolam mandi haha. Kalau boring-boring boleh cuci mata sekejap. Oh, ada aquarium yang sesuai untuk kanak-kanak (ala Aquaria mungkin). Muka exited !!! Oh red lips from @shinnigshop, seriously best sebab matte and highly pigmented. Abaikan dagu kami.


Bilik Hotel Yang Luas

Selepas check in, kami terus menuju ke bilik..dari kaunter check in, menuju ke lif dan ke bilik, agak jauh sedikit dan perlu menukar lif kerana  bilik kami berada di blok yang berlainan. Jadi kalau anda seorang yang gelabah sensorang rajin-rajin bertanya hehe. Menuju ke tingkat 15, suasana koridor agak sunyi. Iyalah hotel hahaha. Tapi style dia, macam apartment mewah, gitu. Sekali lagi lupa nak snap gambar koridor.... tapi .memang berpuas hati. Luas, siap ada balkoni. Toilet dia pun besar. Siap ada tempat masak huhu. 




Kolam Mandi Kanak-Kanak Paling Best

Dan yang paling di nanti-nanti. Swimming pool dia yang memang best!!! Pool kanak-kanak memang besar dan tak strict pun untuk pakaian, asal uol pandai la jaga anak masing-masing. Lifeguard memang ada jaga dan juga di sediakan tuala mandi, tak perlu susah payah turun lif bawah tuala hotel ye. Masa ni uols pun lupa yang diri sendiri dah tua. Sebab orang dewasa pun seronok main kat sini. Di sebelah sini adalah bahagian kanak-kanak, sebelahnya untuk dewasa. Wa lupe nak snap gambar kat sana tapi ada jakuzzi tau.




Gym


Kalau anda kaki gym, sila la pergi kat sini, tengok aja permandangan kat luar, seronokkan? Memang ada kelas lah suasana kat sini. Kat sini lah kolam dewasa tu, ada cermin yang hadang. Petak putih tu jakuzzi. Tak pasti kedalaman dia berapa.

Kolam Mandi Dewasa




Selain daripada kolam diatas tadi, terdapat dua kolam mandi dewasa yang besar dan mempunyai permandangan di tengah-tengah bandar. Ala-ala infiniti pool la juga. Kedalam hanya 1.4 meter saja. Dua kolam tu terletak di aras yang sama bawah 2 blok berlainan. Besar sangat besar, rasanya tak perlu berebut lagi ! Selalu kalau nak mandi, penuh sangat orang kat kolam kan, sampai rasa tak selesa nak mandi. Jangan risau, kat sini ada 3 kolam dewasa yang luas terbentang.

Bilik Air + Sauna

Satu je yang Wa rasa tak berapa nak best, bilik mandi dia satu saja dan bilik buang air ada 2 kalau tak silap, sangat sikit tapi dua kali Wa masuk takda berebut dan ramai orang pun. Cuma orang ada juga tunggu sebab bilik air satu saja. Dalam bilik air tu, ada sauna. Best kot! Takda orang pun yang guna. Wa cuba la beberapa minit, lama-lama macam takut pula haha. Tu pun pintu kasi renggang sikit, tetiba teringat cerita Final Destination adoiiii.

Capati Pulau Gadong

Capati ni Wa pernah cerita masa pergi trip Melaka yang lepas masa honeymoon. Apa yang best memang homemade dan orang Melayu yang buat. Kuah cicah tu yang buat kita menambah selera. Yang tertarik kat sini, kuah dia ada Asam Pedas Ikan Mayong (selalu dah habis), Sambal Sardin (pedas jugak) dan Kari Kambing. Tak pasti ada kuah lain ke tak, tapi ni yang selalu kami order. Satu memang tak cukup hehe. Seorang makan dua keping baru kenyang.




Kuih Keria Antarabangsa, Limbong

Kuih Keria ni memang popular kat Melaka, selain daripada korang cari Coconut Shake kat Melaka. Selama ni, Wa tak pernah rasa pun walau pun dah memang selalu lalu kat kedai ni sebab rumah pak cik kat belakang kedai ni saja. If orang lain beli pun, Wa tak pernah merasa. Nak di jadikan cerita, lepas check out hari Sabtu, kami pun menuju ke tempat ni. Pukul 12.15 tengah hari, kuih masih lagi belum dijual, rupa-rupanya pukul 1 baru lah bermula jualan, itu pun kedai dah mula penuh dengan orang. Beratur panjang tu jangan cakap lah, sampai keluar. En Suami beratur 1 jam lebih demi nak merealisasikan impian bini tercinta. Nak balik, rasa macam rugi sebab dah beratur. Tepat pukul 1.15 petang, kuih keria panas-panas keluar. Bila dah keluar tu memang cepat je line dia berjalan.

20 biji RM10 kalau tak silap, istimewa kuih keria ni disalut dengan gula melaka. Gula merah melaka tu memang sedap. Tapi pada pendapat Wa bukan la selera tekak Wa. Kuih tu agak keras, kalau lembut mungkin lebih sedap. Mungkin ada kedai keria lain yang sedap, sebab dengar-dengar kuih keria antarabangsa ni, bukan ada 1 kedai saja di Melaka.

Annivesary

Tahun ni masuk tahun kedua perkahwinan kami. Alhamdulillah dikurnikan seorang anak, hadiah yang paling termanis dalam hidup kami. Sejak berkawan, kami tidak ada wajibkan perlu beri hadiah setiap tahun untuk keraian tertentu. Selalunya, paling ok pun kami pergi makan. Mungkin kami tak kesah, jika ada alhamdulillah, jika tiada pun takpa..Bagi Wa, percutian macam ni lebih bermakna dari hadiah dalam bentuk barangan :) terima kasih En Suami.

[Review] Urban Decay Vice Lipstick in Liar & Wrong Number

Wednesday, November 2, 2016


Dah lama tak beli lipstick untuk kepuasan diri. Lain rasanya bila kita beli lipstick brand agak mahal dari biasa. Last beli MAC Velvet Teddy tahun lepas, itu pun guna Personal Shopper. Haha. Wa singgah Sephora IOI Mall sebab kebetulan selesai kerja ada kat area sana. Tak sah kalau tak cuci mata kat Sephora, asalnya nak tengok Marc Jacob punya lipstick. Harga dulu dalam RM100, rasa macam berkira nak beli la untuk reward diri setelah stress kerja. Tapi bila tengok dah jadi RM125, hmm berfikir juga nak beli. 

Fikir punya fikir, terjumpa rack Urban Decay Vice Lipstick! Bila nama perempuan, boleh tahan 30 minit juga la duduk situ try satu2 warna :) Actually banyak yang berkenan, sampai tak ingat dan penuh tangan ni test satu2. Dalam 100 warna ada pelbagai jenis lipstick texture yang ada contohnya cream, sheer, comfort matte dan banyak lagi.


Wrong Number - Sheer
Warna nya natural pink yang tak melampau.Maaf gambar tak berapa jelas, nanti Wa snap yang lain. Sangat-sangat moisturizing sesuai dengan bibir Wa yang kering. In real life memang cantik, I think warna ni compliment jenis bibir yang warna tak berapa nak pink2 hehe. As you all know, if sheer ni dia agak transferable. So kene hati2 la, terkene tudung ke, tangan ke melekat hehe.Warna dia memang pigmented.




Liar - Cream
Warna ni memang cantik!! Untuk penggemar warna nude atau earth tone rasanya patut beli hehe. Tak terlalu gelap dan pucat. Oh yea, hati2. Texture cream ni sememangnya sangat-sangat dasyat. Soooooo creamy!! Memang warna dia sangat-sangat pekat. I think the whole texture have very pigmented.

Harga RM70 I think memang berbaloi. Berbanding dengan YSL lipstick yang Wa beli kat Bangkok Airport, if convert masa tu mahal sangat RM180. Tapi sebab dah teringin punya pasal. And I'm very disappointed dengan texture dia. Even sheer tapi colour pay off dia kurang berbanding Urban Decay Vice.

[Pre Order] Huda Liquid Matte

Monday, October 31, 2016

PRE ORDER OPEN 
BATCH 02

HUDA BEAUTY LIQUID MATTE

ETA 2-4 WEEKS
ORDER FROM UK

PRICE RM 100 EACH


* Order melalui Pre Order basis ni memang perlu KESABARAN yang tinggi

Whatsapp 012-3660408

TWO SLOTS LEFT !!

* Collective order RM400 baru Wa key in order ok.

Follow IG @nu.shoppu for new updates


[RAYA 2016] Part 2 : Roti Bakar Transfer Road

Tuesday, September 13, 2016
Punya lama entry ni kat dalam inbox. Haha mari kita mengimbau sekejap.

Hari Raya Kedua, kami #teamoren hehe. Ibu mertua ajak pergi sarapan roti bakar di bandar. Agak susah juga nak cari kedai roti bakar tu, tak berapa nak ingat. Tapi sebab gigih cik suami mencari, akhirnya jumpa. Popular jugak kat sini. Masuk Top 5 makan-makan di Penang kat The Vocket! Ramaiiiiiiii, tempat duduk memang tepi jalan. Waze je Roti Bakar Transfer Road! Ok lah not bad, cuma tak berapa minat kari dia.










Gambar hari raya kedua!





[Pre Order] Annick Goutal Petite Cherie Perfume


Berita baik untuk semua penggemar perfume. Siapa tak tahu jenama Annick Goutal? Mungkin ada yang tak berapa mengenali perfume ini. Perfume mewah ini sangat digemari oleh wanita. Orang katalah, kalau dah mula pakai pefume ni, dah tak nak pandang perfume lain? Macam mana bau dia? Wangi sangat. Ramai artis gunakan perfume ini termasuk CTDK.


Untuk sesiapa yang nak cuba bau dahulu boleh rajin-rajin kan singgah di Pavilion. Untuk makluman counter price untuk perfume ni mencecah RM600++ sebotol untul 100ml. Ini alamat counter Annick Goutal Pavilion.

Pavilion Kuala Lumpur, Lot P2.13.00, Level 2, 168, Jalan Bukit Bintang, Wilayah Persekutuan, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia

Jadi jika anda berminat, Whatsapp 0123660408 saya untuk tempahan perfume yang best ni!
Harga 100ml EDP RM459
Harga 100 EDT RM399

Harga ini termasuk penghantaran dari US ke RUMAH ANDA menggunakan DHL!
Menarikkan?
 ETA 5-10 hari sahaja.
Yang pasti ia ORIGINAL.

[Resepi] Salad Kentang Daging Super Sedap

Friday, July 22, 2016
Resepi ni direka oleh Mama. Memang setiap kali ada buat makan-makan kat BBQ ke, mesti Mama akan sediakan salad kentang ni. Pengganti kepada mash potato actually, tapi lebih sedap! Jom kita tengok step by step.

Salad Kentang Daging

Bahan- bahan
Kentang Besar
Daun Bawang
Bawang Holland
Daging Kisar Ramlee
Lada Benggala (optional)
Mayonis
Lemon
Cheese (optional)

Mula-mula tumiskan bawang. Saya suka potongkan dadu. Masukkan daging kisar dan tumis sehingga masak. Boleh juga masukkan black pepper dan white pepper kalau suka.



Sebelum tu jangan lupa rebus kentang. Selalunya Wa tak kupas dulu kulit. Bila dah empuk tapikan air dan alurkan dengan air sejuk. Terus kupas, tak perlu pisau, guna jari pun boleh. Senang sangat. Potong dadu ikut saiz yang anda suka. Kalau boleh jangan la besar sangat :)



Bila dua bahan tadi siap boleh la sesi campak-campak dan gaul sebati. Sediakan bekas besar yang senang nak gaul.



Masukkan kesemua bahan diatas tadi, iaitu bawang holland segar (potong dadu - wa suka letak lagi sebab rasa krap krup masa makan hehe), lada benggla (kasi warna-warni sikit salad, potong dadu yang halus2 cantik), daun bawang, cheese jika suka, mayonis sesedap rasa (selalunya banyak hehe), dan last sekali lemon. Haaa lemon ni sedap kalau letak bagi nak hilangkan rasa muak-muak kentang dan daging tadi.



SIAP!!!!! Memang kegeraman suami lah resepi ni, tambah ada Kambing Bakar dan Sos Cendawan. Nak resepi sos cendawan ke??? Nanti Wa share k :) Stay tuned. Kambing selalu Wa beli kat Sri Ternak, murah sikit. Ada 5-7 keping dalam RM20++ New Zealand punya. Kami perap kadang-kadang lebih sedap kalau letak black pepper, chillie flakes, gula perang, dan garam sikit. Ni kepada yang suka kering-kering.



[RAYA 2016] Part 1 : Pengalaman Pertama Beraya Sebagai Ibu di Penang & Mamipoko :)

Thursday, July 21, 2016
Masih lagi mood raya. Blog hampir di lupakan. Kali ni Wa nak share pengalaman sebagai seorang ibu meraikan raya. Exited? Terlebih exited kot. Tahun lepas, masa ni Wa dah sarat juga dalam 7 bulan nak masuk 8 bulan. Jadi masa tu, Wa buat keputusan tak beraya di Penang takut melarat dalam perjalanan yang mungkin jem teruk. Masa travel ke JB pun dah bengkak kaki teruk, masa tu dah 5-6 bulan tak silap. Mama pun tak galakkan. Alhamdulillah suami dan mertua pun memahami. Kali pertama mengandung, kita pun tak tahu apa nak jadi, betterlah kita jaga sebaik mungkin. Kami beraya di Bangi, Muar dan Melaka. Bermalam 1 hari saja di Muar dan balik esoknya.

2 Julai, Sabtu - Nasi Vanggey, Sri Rampai & Jalan TAR



 Ziyad, Papa gigih dukung 2 jam dengan bersesak. One day you will appreciate that. Sorry Mama dah pecah kan belon Iron Man hehe

Kami berbuka di Restoran Nasi Vanggey, dengan kakak ipar and family. Rasanya ramai tak tahu, Nasi Vanggey ada bukak cawangan di Sri Rampai, KL. Kat Ipoh memang popular sebagai Nasi Ganja. For me, Ayam Goreng dia memang sedap. Makan dengan nasi panas, dengan kuah kari dia. Not Bad! Kemudian, kakak ipar ajak shopping di Jalan Tar. Kebetulan Wa tak beli lagi baju melayu untuk Ziyad dan ada lagi beberapa barang yang tak jumpa. Kononnya, plan hari Ahad nak pergi Alamanda/ IOI City Mall cari. Tapi dah alang-alang, ikut saja. Memang takut juga nak bawak baby. Tapi Ziyad alhamdulillah tak meragam. Wa doa banyak2 dalam hati, jangan la kena apa-apa yang tak diingini, maklumlah tempat ramai orang. He's a very well behaved. Enjoy je and memang teruja. Dapat la 2 helai baju melayu, 1 pasang kasut, 1 helai jeans. 

Will upload the picture soon :)

Baju Melayu Hijau RM50 - Kain satin lembut, tapi agak besar juga. Getah agak ketat, seeloknya gunakan getah yang kecil dan longgar. Bahagian leher pula besar sampai ke dada nampak. Jahitan memang kemas.

Baju Melayu Cotton RM40 - Overall memang berpuas hati. Option cantik-cantik. Nak beli dua tapi takut banyak sangat pula baju melayu

Jeans RM20 - Meterial cantik, cuma patut beli size besar lagi. Size beli muat-muat saja. Nak cari yang getah cotton kat pinggang takda.

Kasut - RM25 - Ala converse. Cantik tapi prefer yang tak bertali. Grab je sebab nak cepat haha.

Total Damage Jalan Tar - RM135



4 Julai, Isnin - Servis MYVI, Bergerak ke Penang

Jadi tahun ni giliran suami, kami balik ke Penang. Actually, memang exited beraya sebagai ibu tapi kami agak tak bersedia especially dari segi kewangan. Dua bulan sebelum itu, agak banyak juga perbelanjaan digunakan, dan kami bercadang untuk beraya secara sederhana. Yang penting keperluan yang wajib ada seperti anak, kereta servis, perbelanjaan pergi dan balik dari Penang cukup semuanya. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Wa ambil cuti pada hari Isnin sehingga Jumaat. Kami pulang ke Penang pada malam Isnin. Pagi Isnin suami sempat hantar kereta ke Pusat Servis Perodua (Seri Kembangan) dengan temujanji yang Wa dah booking. Kemudian, packing, dan sempat berbuka dengan family Wa. Lepas berbuka, suami tidur untuk dapatkan rehat, dalam pukul 12 malam kami bertolak dari Kajang. Masa ni Ziyad tak tidur lagi, bukan main seronok dia nak balik kampung. Tapi tak sampai 30 minit dah tumbang haha. Sebelum bertolak wajib lah tukar pampers dulu. Wa & Suami memang suka beli Mamipoko EasyFit Pants, mudah nak pakai dan penyerapan pun bagus. So far tak pernah bocor lagi. Bayangkan dari Kajang-Penang almost 5-6 hours lampin tak bocor. Sampai di sana Wa terus tukar, tak bagus lama-lama kan. Memang kami setia pakai since Ziyad newborn. Cuma masuk dia umur dalam 3 bulan tukar pada Easy Fit.

5 Julai, Selasa - Check In Gurney Inn, Berbuka di Kapitan, Malam Raya di Gurney Drive

Alhamdulillah perjalanan sangat-sangat lancar. Rasanya ramai dah balik dari hari Jumaat sebelumnya. Kami tiba di Bandar Taiping untuk singgah sahur tepat pukul 4 pagi. Sepanjang perjalanan memang Wa dan Ziyad tidur hehe. Lepas bersahur Wa pula drive, bagi suami rehat. Alhamdulillah tiba di Seberang Prai rumah Aunty Pah (kakak mertua) pukul 5.30 pagi lebih kurang. Masa ni mengantuk tuhan je tahu, tapi tahan je mata. Segan pula nak tidur, orang lain sibuk nak memasak haha. Ziyad pula bangun awal aduhai, melayan lah dia kejap sampai la dia tidur. Wa pun apa lagi, tidur juga lah walau dapat kejap pun takpa. Rabak dah mata.


Kami check in di Gurney Inn, bajet hotel yang memang strategik. Satu malam dalam RM110++ tak silap. Bilik memang kecik dan sesuai untuk tidur saja. Masih selesa lagi la. Memandangkan kami pun hanya nak tidur saja. Tak perlu hotel mahal-mahal, save bajet. Lepas check in kami pun sambung tidur, penat tak habis lagi kotttttt. Pukul 6.30 petang kami bersiap berbuka di Nasi Bryani Kapitan. Siapa pergi Penang memang wajib datang sini. Cubalah Nasi Bryani Chicken Milani memang sedap!!!! Dan Susu Kacang Badam popular sini. Wa tak lalu hehe tapi suami memang suka.


Masa dia Ziyad tidur lama gila, sampai kat Kapitan tak sedar lagi. Nasib dah mandi siap.


Nasi Bryani Chicken Milani & Nasi Bryani Daging


Nasi Bryani Chicken Tandori & Cheese Nan Chicken Tandori 


Susu Kacang Badam

Kemudian lepas berbuka, kami dah takda destinasi lagi nak pergi. Nak cuci mata pun rasanya macam masih lagi penat. Agak boring juga malam raya duduk di hotel. Sedih pun ada. Mana rendang, mana ketupat, mana lontong, mana sup tulang haha. Malam raya memang patut dah rasmi dulu makanan ni. Tapi ini lah pengalaman. Dulu kita beraya dengan keluarga sini, dah kahwin kita dapat pengalaman baru. So, malam tu kami ambil angin jalan di tepi laut kat Gurney Drive, hajat hati nak pergi Gurney Paragon yang gah tu. Sampai saja kat sana (jalan kaki tahu) tutup haha. Cuma restoran kat bawah tu je buka. Takpa cuci mata.




6 Julai, Rabu - Raya Pertama, Ketupat Palas, BBQ Kambing, Padang Brown

Si dia memang tak setuju nak sedondon tapi dah berkeluarga, Wa suka sendondon. Walaupun selama ni Wa & Family tak pernah sedondon pun raya haha. Ini saja gambar raya kami. Teman hijau. Boleh la kan?





Masjid Jamek berdekat saja dekat hotel, suami jalan kaki. Selepas solat, Ziyad masih lagi tidur, tapi terpaksa juga kejutkan untuk bersiap. Emosi juga dia. Tapi happy la lepas tu nak pergi jalan. Tak lupa bawa bekal Mamipoko dia dan juga barang penting yang lain! Masa ni kami ke rumah Uncle Manap, flat berhampiran juga dengan Rumah P.Ramlee.


Selepas ke rumah Uncle Manap, kami beraya di rumah kawan sepupu suami dekat dengan Bukit Bendera. Rumah tepi jalan je. Sesak juga sebab orang jem nak ke Bukit Bendera.


Selepas tu kami beraya pula ke rumah Aunty Pah, di Seberang Prai. Rehat-rehat sebelum pergi ke Kedah pula. Masa ni gambar tak ambil pula. Penat juga jauh-jauh berjalan. Ziyad kene mandi bagi segar. Tapi dia ngan Mama bantai tidur dalam kereta hehe.


Otw balik ada juga singgah dalam 2-3 buah rumah lagi. Singgah Maghrib kat Aunty Pah, dan meneruskan misi BBQ Kambing. Sempat lagi!!!! Tapi seronok sebab, dah penat makan ketupat palas. Orang sini raya makan pulut banyak. Patut la cepat mengantuk, tambah malam makan kambing hehe. Tapi Wa memang rindu nak makan nasi kosong! Balik hotel, pengsan anak beranak.


Raya kedua, kita sambung PART 2.