Kad Kahwin : Mudah, Cepat, Online Order, Jalan Reko, Kajang.

Saturday, August 23, 2014
Salam, Alhamdulillah selepas update Wedding Preparation post Wa cepat-cepat tempah kad kahwin. Settle satu beban masalah. Si Dia memang lambat betul nak tunggu settle satu-satu. Hari-hari kena je bebel haha. Kami ada dua pilihan untuk buat tempahan kad. Satu di Hays.my, dan satu lagi di Kadkahwinku.com. Pakej yang di tawarkan dalam Hays agak menarik. Boleh dikatakan ada semua dalam satu pakej, jadi tak perlu nak fikir dah.

Tapi apakan daya, kami sangat lah tiada masa. Sabtu dan Ahad perlu buat appointment. Nak pergi ke Bukit Jalil tu, memang asyik tak dapat je, jadi kami pilih lah yang dekat, Kadkahwinku di Jalan Reko. Kami harap ini pilihan terbaik. Yang bestnya, mereka sedang adakan SALE! Jadi kad-kad yang cantik-cantik boleh dapat harga murah. Pendapat Wa, Kadkahwinku punya design lebih kepada moden, simple, clean and ekslusif. Tak banyak gunakan grafik. Jenis kad yang guna kartun-kartun pun ada. And I love their designs! Sangat simple tapi nampak mahal. And harga sangat ok! Wa pernah tanya kat kedai lain untuk design lebih kurang sama, jenis kertas yang sama dan harga double! If kat sini RM0.36sen, kat kedai tu RM0.60! So, I think this is the right choice. Btw, sepanjang bulan Syawal ni ada promosi kad! 10-20% and PWP.




Apa yang best kat sini, kita order online, dan boleh track order or status order kita by online juga. Macam Wa datang survey galeri dulu, then decide kad macam mana nak, then die akan ajar untuk order online. Bila dah order, bayar deposit, dalam masa 2-3 hari kita boleh cek status dekat website dan diorang pun akan hantar email berkenaan status tu. Contohnya, payment dah terima, draft kan akan ambil masa 7-10 hari. So, kita tahu update order kita. Masa draft tu lah, kita boleh betulkan kesalahan or nak tukar apa-apa design ikut kehendak kita, tapi ada limitaion la. Ada penukaran yang memerlukan charge tambahan. So, if tak puas hati, nak jumpa depan-depan, boleh je buat appointment dengan designer yang buat kad kita tu. Lebih cepat rasanya!




So, baru-baru Wa pergi ke galeri untuk betulkan apa Wa dah finalize dengan my family. Hopefully, Monday dah boleh dapat Final Draft dan seterusnya confirmation untuk printing! InshaAllah Wa akan update kad nanti kat Instagram :) if sudi jom follow @wakdingding

Resepi : Tortilla Ayam Panggang (Grill Chicken Wrap)

Thursday, August 14, 2014
Salam! Harini Wa nak share berkenaan resepi yang simple dan sesuai untuk yang berdiet atau pun dah bosan nak makan nasi! Resepi ni, bagus juga kalau nak bawak bekal anak-anak atau kita sendiri pun boleh bawak office. Actually, nampak dalam peti ais wrap yang tak buat-buat lagi. Dah beli masa puasa haritu. Pergi Mydin beli chicken fillet, brokoli, lada bengala dan tomato.



Bahan-Bahan Ayam Panggang
Chicken Fillet @ Isi dada ayam
Minyak Zaitun
Black Paper
Garam
Serbuk Lada
Perasa
Sos Tiram / Sos Black Paper

Bahan-Bahan Sayuran (ikut pilihan)
Brokoli
Tomato
Bawang Holland
Lada Benggala

Bahan-Bahan Sos
Mayonis
Lemon
Bawang putih

Roti Tortilla jangan lupa!


Gaul kan isi ayam dengan lada hitam, garam, serbuk lada, sedikit perasa dan sos tiram. Perap dalam 15-30 minit. Boleh panggang / goreng dalam minyak zaitun yang panas. Bila masak, potong kan dadu ikut selera anda. Tak nak potong pun takpa. Wa potong sebab senang nak bungkuskan nanti


Kemudian bahan untuk sayuran tadi yang telah dipotong dadu, masukkan dalam lebihan minyak zaitun yang masak tadi dan gaul sekali lagi dengan ayam sekejap. Biar sayur tu layu sikit saja. Wa tak masukkan tomato masa masak. Wa masuk kemudian masa nak bungkus or bila nak makan. Sebab nanti air tomato tu keluar jadi lembik.



Untuk sos, Wa guna mayonis. Tumbuk bawang putih sehingga lumat dan gaul dengan mayonis tadi. Perah kan lemon dan rasa sos tadi ikut selera kot la terlebih bawang ke, terlebih masam ke, boleh alter balik.



Last sekali, Panas kan roti tortilla tu bagi dia lembut sikit. If kat microwave, just buat dalam 2 minit saja. Then sapu sos tadi dan boleh letak isi bahan-bahan tadi. Apa lagi bungkus la! Selamat Mencuba


My Wedding Preparation : Ep 2

Monday, August 4, 2014
Nikah
Tempat - Rumahku Syurgaku
Tema - Light Yellow & Pastel Pink

Baju Nikah - Wedding Galore, First Fitting 18th August!
MakeUp - Vee El-Faezeins
Pelamin - Fahrenheit69
Hantaran - Fahrenheit69
Barang Hantaran - Few more to be done, untuk dua dulang
Bunga Tangan - Fahrenheit69
Goodies - Mama is planning to give mini jem. September nak booking
Welcome Stand - KadKahwinku.com, still don't have time to meet and pay for booking!!
Photographer - C'LopuLopu Production
Videographer - C'LopuLopu Production
Kursus Kahwin - Done!
HIV Test - Done!
Jurunikah - Not yet
Borang Nikah - Still pending from his side. Duhh.
Spa - Hmm maybe in September and October.
Goodies - GdG Enterprise

Bersanding
Tempat - Dewan Presint 8
Tema - Pending

Baju Pengantin - Wedding Galore, First Fitting 18th August
Bunga Tangan - Recycle Bunga Tangan Nikah
MakeUp - MakeUp by Ferrarosa
Pelamin - Indah Wedding
Photobooth - Indah Wedding
Welcome Stand -
Photographer - C'LopuLopu Production
Videographer - C'LopuLopu Production
Kad Kahwin - KadKahwinku.com, still don't have time to meet and pay for booking!!
Bunting & Banner - KadKahwinku.com, still don't have time to meet and pay for booking!!
MC - One of our family member, maybe
Lagu - 
PA System - Dewan P8
Katering - Ibun Catering
Goodies - 
Goodies (Pihak Lelaki) -

Bertandang 
Tempat - Kajang
Tema - Mint Green

Baju Pengantin - Enalyn Bridal
Bunga Tangan - Enalyn Bridal
MakeUp - Enalyn Bridal
Hantaran -
Barang Hantaran - 
Pelamin - Enalyn Bridal
Photographer - None
Catering - Done
Goodies - Done
Kad Kahwin - KadKahwinku.com, still don't have time to meet and pay for booking!!
Bunting & Banner - KadKahwinku.com, still don't have time to meet and pay for booking!!