Ikhtiar Merawat Bayi Demam Kuning

Saturday, October 17, 2015
Kebanyakkan kelahiran, boleh di katakan mesti ada yang kena demam kuning. Zaman mak-mak dulu demam kuning ni jarang berlaku. Sebelum discharge dari wad, seperti Wa cerita dalam entry lepas..nurse ada serba sedikit cerita berkenaan penjagaan ibu dan bayi selepas bersalin. Oleh kerana Wa berdarah O, nurse kata besar kemungkinan bayi akan terkena demam kuning. Antaranya mengenai demam kuning. Antara perkara yang di larang buat seperti yang di nasihatkan ;

  • Jangan jemur di cahaya matahari, cahaya pada masa kini sangat bahaya pada manusia. Boleh terkena kanser kulit. Malah udara juga tidak sihat, amat bahaya bagi bayi.
  • Jangan amalkan jamu. Di dalam tempoh selepas bersalin amat tidak digalakkan makan jamu. Ini kerana herba dan ramuan yang ada mungkin dapat menaikkan lagi bacaan kuning. Di sarankan makan vitamin sudah memadai dan makanan yang sihat. Jika mahu amalkan juga jamu, makan selepas sebulan.
Memang betul tanda bayi kuning, bayi akan sentiasa tidur dan akan kurang menyusu. Kita perlu kejutkan sekerap mungkin dan berikan susu ibu untuk elak/kurangkan kuning. Berlainan dengan Wa, setelah dua hari tak dapat minum susu, jika dapat pun jumlah amat sedikit kerana puting buta masa tu..Wa dah nampak muka Ziyad kuning. Memang gelabah sangat tambahan lagi risau sebab susu masih tidak banyak. Selepas peristiwa di beri konsultansi oleh nurse KK, berkobar perah susu. Pagi, petang dan malam asyik pam saja susu untuk beri pada Ziyad. Memang struggle pam! Direct BF belum pandai lagi, jadi memang dah biasakan Ziyad dengan botol.



Pada mulanya bacaan 12. Agak tinggi doktor kata, jika atas 13, mungkin akan ditahan hospital. Ada beberapa parent yang concern bagi beberapa petua untuk kurangkan kuning. Antaranya ;

  • Minum jus kurma
  • Mandi daun inai campur halba
  • Mandi bunga tahi ayam
  • Mandi herba cina
  • Minum air anggur hitam
Balik saja dari KK Bangi, suami dan mertua gigih mencari jus kurma untuk Wa. Pada keesokkan hari, nurse KK datang melawat di rumah, dia nampak daun inai. "Mak cik nak buat apa daun inai ni? Kalau nak buat mandi bayi memang tak boleh ye..sebab air dia kuning!" Terencat sikit niat nak mandikan Ziyad. Mertua kata kita cuba ikhtiar, cuba sikit dulu. Pada masa yang sama, memang struggle sampai tertidur pam susu. Satu hari ada juga dalam dalam 4-5oz, memang sedikit tapi dengan harapan kuning akan turun.

Keesokkan nya ambil darah turun kepada 10 dan selepas 3 hari, keputusan turun kepada 8. dan hari seterusnya checkup seminggu selepas itu 3. Memang cepat! Apa-apa pun kita ikhtiar, yang paling penting susu ibu tu memang kena bagi banyak selain dari ikhtiar lain :)

No comments:

Post a Comment