Pregnancy Update : 8 Minggu Kehamilan, Bleeding

Monday, February 23, 2015
Selepas saja dapat tahu mengandung, Alhamdulillah takda rasa mabuk-mabuk, muntah atau morning sickness. Sihat saja. Cuma rasa penat dan rasa mengah. Pening dah hilang sementara. Ada satu minggu tu, my parent nak pergi Baling. So, saja nak datang jumpa before bertolak. Baru saja sampai rasa nak terkencing. Pergi toilet terus nampak ada darah. Merah dan cair. Panik!

Turun bawah jumpa SIL, she's a doctor. Dia tanya ada ketul-ketul ke? Banyak ke? Sakit tak? Jawapan Wa semua tak. Dia kata might be normal. Selalunya awal trimester memang ada bleeding. Then terus ke klinik Lita Alis, Bangi untuk scan. Dalam hati berdebar tuhan saja tahu. Wa tak pernah scan semenjak tahu pregnant. Jumpa saja doctor, semua soalan Wa tak boleh jawab sebab blurr padahal dia tanya bila hari pertama last period haha. Ok doctor give up, dia mintak scan. Masa scan ....kosong!!! Sekali lagi rasa nak pecah jantung. Doctor tanya balik, takda ketul ke, sakit ke, ape ke. Memang takda! Mula lah Wa fikir macam-macam. Doctor mintak keluar rehat minum air banyak-banyak then masuk balik.

At the mean time, pad Wa tak penuh pun. Doctor minta sample air kencing untuk pastikan betulkan ke Wa pregnant even Wa dah cakap dah buat confirmation dengan Az-Zahra. Bila masuk nak scan kali kedua, still hampa. Kosong juga. Doctor risau dan pelik, terus die buat surat dan refer ke Hospital Serdang dan jumpa doctor pakar. Kemungkinan suspected kandungan luar rahim Y_Y cuma agak pelik sikit tak sakit. So, esok Wa refer ke hospital awal pagi, masuk kecemasan terus sebab bleeding. Kalau bleeding dia kira serius, tunggu nurse amek tekanan dan doctor (pelatih kot) datang tanya-tanya sikit dan scan. Scan pun still tak nampak. Then dia panggil beberapa doctor lagi dalam 4 orang cek pun tak nampak. Dia minta sample air kencing lagi dan terus refer ke pakar sakit puan.



Untuk scan secara transvaginal, pakar sakit puan yang kene buat. Bila pergi ke wad bersalin, tunggu pula di tempat wanita-wanita ngah tunggu sakit bersalin. Alahaiiii kesiannya, Wa pulak yang takut. Ambil darah beberapa botol dan air kencing lagi. Tapi tak dapat nak kencing sebab tadi dah bagi sample. Bila doctor pakar dah ready nak scan, dia mintak tanggal kan seluar dalam siap-siap, memang dah prepare nak pakai kain senang. Dia scan seperti biasa nampak kantung. Alhamdulillah cuma agak blur sikit. Doctor kata, lapisan perut tak sama, mungkin ada tebal tu susah nak detect. Dan scanner pun ada yang canggih sikit, mungkin saya punya HD hehe. So dia tanya nak tengok lebih clear kena seluk guna scan transvaginal. Wa pun ok. Tak sakit cuma geli dan senak sikit. Alhamdulillah syukur, nampak lebih jelas, ada kantung, jantung dan isinya. Doctor kata normal bleeding as long as takda sakit, ketul-ketul dan darah yang banyak. Boleh balik dan buka buku merah terus.

Selepas tu, bleeding Wa berkurang dan ambil masa 4 hari dan betul-betul berhenti tapi masuk minggu ke-9 ada sekali dan munggu ke-11 sekali dan minggu ke-12 sekali. Tu semua cuma spotting dah tak berlanjutan. Last masa minggu ke-12 tu Wa memang tak pergi doctor cek sebab ada appointment dengan doctor kat KK untuk scan. Alhamdulillah bila scan, baby ok :)



Hadiah Terindah dari Allah ; I'm Pregnant!

Friday, February 20, 2015
Alhamdulillah. Maaf kerana lama tak update pasal wedding review and my penang trip. Kalau ada reader la kan :P Lately dapat simptom malas tahap dewa dengan hormon tak stabil. Btw, syukur ke hadrat Illahi kerana Allah telah beri rezeki dan tanggungjawab ini untuk menerima zuriat. Alhamdulillah memang tak sangka sangat. Harini tepat 3 Bulan usia kandungan Wa. Wa nak share sikit cerita boleh :)


Actually, kami tak merancang pun. Tapi, Wa lebih suka kalau pada awal perkahwinan tu enjoy2 hidup berdua. I mean like 6 months dah kahwin ke kan atau lebih kepada bila kewangan dah stabil semula. Tak sangkat rezeki seawal ini, sebab Wa fikir Wa ni gemok haha orang kata susah mengandung, plus period Wa dalam 2-4 hari je tapi regular la datang. My narrow minded. Sebab tu masa awal kahwin tak pernah fikir pasal having a baby soon. And Si Dia pula tak kisah, dia ada cakap kita dah 28 tahun, soon nak 30 tahun, larat ke nak beranak. Ada rezeki awal ni elok lah. Zaman sekarang ni ramai yang menanti rezeki ni. Wa masa tu agak risau fikir macam2, bukan tak happy tapi dalam kepala ni fikir macam2. Bila Si Dia cakap macam tu, resa lega :) InshaAllah rezeki lain akan datang, betul tak?

Ceritanya begini. Selepas puas berfoya-foya di Penang, dengan makan makanan berempah nya, balun air tebu, macam-macam Wa telan haha. No wonder MIL tak bagi minum air tebu :) Balik ke KL tu otw, Cakap dengan Si Dia, balik Kajang nak makan satay lah teringin betul. Then dalam kereta Wa rasa pening-pening. Actually masa tu dah lepas 1 hari period. Wa tak pernah mark dalam kalender masa period Wa. Tapi tegerak hati, lepas kahwin nak tanda dan ingat bila Wa period. Dalam kereta Wa rasa pening, badan rasa tak selesa macam nak demam, mual yang mild dan perut rasa tak kena. and rasa nak kencing je.Pernah tanya Si Dia, "You pregnant kot?" "Ish, mana ada baru miss period sehari" Mulut tu memang menafikan tapi dalam hati memang kuat kata Aku Pregnant ni!

Sampai je rumah flat tidur. Esok harinya kerja. Period still tak datang. Hmm tapi baru 2 hari. But still rasa pening and penat and kuat terkencing tu ada. Balik kerja singgah Watson beli pregnancy test yang biasa. Balik kejap rumah Mama di Bangi nak jumpa kejap lepas balik Penang, and beli beberapa souvenir untuk family. Test lah masa Maghrib tu..and the result is double line!!!! Wa tergamam, and baca banyak kali kotak tadi. Betul ke double line ni? Bukan kabur atau blurry line tapi pekat merah. Okayyy cool cool. Tak nak bagitau Mama lagi, memang cover muka cool masa balik Kajang.



Otw, sebab tak sabar call Si Dia "You percaya tak I'm Pregnant" "........yeke...(silent).." " Hello, I;m talking to you, tak happy ke???" "Balik dulu la, then cerita" tuttttt. Heh!! Dia ni macam tak suka je, lagi la cepat Wa drive. Sampai je rumah, tunggu depan gate hahaha. Tak pernah dia sambut Wa balik. Muka sengih macam kerang busuk! Sampai la masuk bilik die tenung je. "Betul ke?" then, Wa bagi la tester tu, die tengok je then senyum tak terkata. Speechless. "Patut lah you nak makan satay sangat! Jom malam ni kita beli satay" Then we all plan nak beli satu lagi tester Clearblue yang digital. Balik rumah test memang lah confirm. Happy tak terkata. Bagitau MIL, and esoknya my parent. Alhamdulillah, semua happy. My dad and Mum gelak macam lawak je berita tu haha sabar je. "Kenapa cepat sangat ni dek, makan ape" Haha sangat LOL ok Baba. Rezeki tak ternilai. Alhamdullillah, Ya Allah kurniakan aku dan bayi ini kesihatan dan permudahkan perjalanan kami sehingga selesai. Amin. Masa cek ni keluar 2-3 weeks pregnant. Esoknya, kami ke Az-Zahra, Bangi untuk dapatkan confirmation doctor dan doctor pun sahkan. Yang lawak, doctor cakap, "Baru dua hari missed period dah cek UPT ke" hehe over. InshaAllah 4/9/2015 akan bersalin jika tiada masalah.







Food & Travel Penang 3 : Penang Hill, Pagoda, Wall Art, Nasi Dalca, India Street, Sup Hameed, Burger 4 segi

Awal pagi, Aunty Pah bagi sarapan baik punya. Lempeng kelapa cicah sambal yawww! Selepas tu, kami bersiap untuk pergi ke Penang Hill dan Pagoda. Saja MIL nak tunjuk cuci mata. Orang Penang sendiri pun tak pernah sampai Pagoda kata dia huhu. Ok lah, kita layan saja.

Memang la packed dan jemmmmm strawberry! Jangan lah datang masa cuti. Btw, masa tu dah bazir masa sangat. So, sempat pusing depan tu saja snap gambar entrance saja.


Berdekatan tu ada Pagoda. Saja nak tinjau, kena naik beribu tangga. Memang tak dapat imagine pada mulanya. Penat juga, tapi sebab nak naik tangga tu, kiri dan kanan ada orang menjual, tak jemu la. Tahu-tahu saja dah sampai atas. Kat sini memang kena survey harga, harga memang jauh berbeza. Kalau t-shirt kami ada jumpa harga RM12 kat bawah, kat atas jual RM30. Benda yang sama. So, hati-hati membeli.







Selepas penat mendaki, kami teruskan misi untuk isi perut kosong. Nak cari parking memang lah payah kat area Kapitan. So, if uols tahu dekat deret kedai minyak wangi Badjenid (kalau tak silap nama dia) ada lot parking berbayar. Dari situ nak berjalan dekat je. Ada wall art besar kat situ. As uol known, Penang memang terkenal dengan wall art yang cantik2.



Restoran Kapitan memang popular kat Penang, my favourite food kat sana Chicken Milani, Bryani Ayam Milani, Cheese Nan Ayam Tandoori.



Memang aweseome Bryani Ayam Milani dia. Owh nampak juga ramai order yang dalam claaypot! Selepas menyantap, MIL nak cari rempah untuk stock rumah. Dia memang akan pergi beli rempah kat India Street, near Kapitan. Kat sini ada kedai Indai yang jual rempah bermacam-macam rempah. Yang tak pernah nampak and tau pun ada. 





Minum petang sambil mengimbau zaman muda bersama suami kata MIL, my favourite spot with my husband katanya. Ni Puree. Tak pernah makan tapi boleh tahan!




Lepas memborong rempah, hantar MIL tidur ke umah anak buah di Bayan Lepas. Balik tu dah flat kepenatan dengan rasa nak demam dan berak2 pula. Malam Si Dia ajak supper di Sup Hameed. Agak popular dan berdekat dengan Hotel yang kami duduk. Jalan kaki saja. Memang happening pada waktu malam. Cuma pada Wa sup dia tak berapa nak sedap berbanding Sup Power Ali di Kajang-Semenyih. Sambil tu Si Dia tapau burger 4 segi, stall dia dekat dengan Sup Hameed. Memang sedap dan besar sungguh! 





Ini saja cerita untuk hari ke - 3 di Penang. Hari ke - 4 InshaAllah Wa akan draft. Banyak tempat menarik nak pergi kat Penang, Itu pun tak habis pusing. Sorry lah blog adak menyepi, hormon tak begitu stabil haha.