Prengnancy Update : 29 Minggu Kehamilan, Sakit Kaki, Perut Keras, Panas Badan, Minum Air Gula Kedua, Berat Naik, Puasa, Baby Pusing

Tuesday, June 23, 2015
Untuk minggu ini, memang rasa tak banyak perubahan dari sebelum. Cuma rasa lebih berat! Suddenly nampak perut tetiba besar. Kalau dulu orang tak perasaan even Wa pakai baju biasa pun. Kali ni, orang nampak perut dah besar. Kali ini nampak macam orang mengandung! Haha kejam manusia. Jadi, next appointment bila timbang memang betul sangkaan. Berat naik mendadak sampai 3.5 kg. So far selalu turun bila timbang. Tapi tak membimbangkan, if turun 500g naik 500g balik. Tapi bila dah naik mendadak macam tu, nurse pun terkejut. So, bila nurse cek BP pun tinggi, takut ada kesilapan nurse mintak cek masa checkup. Kali kedua dalam bilik, memang mesin tu tak dapat baca. Nurse suspect memang tinggi, tapi Wa takda pening2 pun. Lepas guna manual baru lah bacaan tu normal. Nurse bagi list date untuk checkup Eclampsia. Setiap dua hari Wa kene datang klinik untuk ambil berat, BP dan air kencing untuk dipantau. Ada simptiom2 dia, pening, muntah, pandangan kabur atau pitam dll. Nurse kata takut ada possibility untuk sawan. Harap takda apa-apa. Buat masa ni dah 2 kali pergi checkup, turun 1 kg pulak hihi.

Selepas itu, Wa kene minum air gula untuk kali kedua bagi 3rd trimester. Memang la tak puasa haritu hehe. Untuk makluman, Wa berpuasa seperti biasa. Memandang percubaan hari pertama tiada masalah. Cuma agak berhati-hati dengan kiraan gerakan baby supaya cukup 10. Takut juga sebab ibu berpuasa, baby tak aktif. Buat masa ni, baby lambat sangat mulakan gerakan, dan gerakan tak berapa nak kuat. Kalau dulu pkul 7 pagi, 9 pagi, 11 tgh hari sangat aktif. Masa puasa ni, lambat sikit, pukul 10 pagi itu pun lembut saja tendangan. Agak risau juga. Ada sampai satu hari Wa ponteng puasa sebab pening kepala, penat yang rasa kehausan sangat sebab banyak kerja di luar. Takut pengsan ke dan baby pun tak banyak gerak. Alhamdulillah, lepas berbuka memang suka sangat dia, especially tengah solat. Bukan main dia dalam perut.

Lately, malam agak sukar nak lelapkan mata, even mengantok sangat. Rasa panas badan even dah bukak kipas dan air-cond. Sakit kaki tu jangan cakap. Jauh jalan sikit memang sakit sangat kaki. Bukan apa, takut bengkak. Bayangkan Wa gagahkan diri nak pergi Bazar Ramadhan Putrajaya. Haha punya jauh parking hujung dunia, nak menapak ke sana. Perhhh memang tak nak pergi lagi T__T Tunggu suami belikan makanan last2 sebab tak larat nak jalan. Tanpa rasa segan, Wa duduk tunggu bersila atas rumput. Masa balik rumah parent Wa, saja lah nak cuba solat terawikh. Mama bagi kerusi takut tak larat. Tapi lepas tu, memang penangan sakit kaki and celah kangkang tuhan je tahu. Malam tak dapat tidur dan bergerak sangat. Sakit sangat! If tak boleh buat jangan lah paksa.

Kemudian rasa perut selalu mengeras. Taklah sakit tapi rasa tak selesa! Macam rasa senak pun ada. Mula lah risau, eh nak bersalin dah ke T___T, tapi bila baca-baca dalam internet  memang ada juga pengalaman macam tu. Wa tak pasti ni Braxton Hicks ke bukan..tapi if kena memang rasa nak baring je, tak pun tak selesa Wa berdiri dan urut-urut perut. Pujuk baby, tak lama pun nanti ok balik. I hate that feeling :(

Cukup minggu ini, dah masuk ke 30 minggu sebenarnya. Wa plan nak scan 3D/4D. Kalau dulu baby sujud dan tak tunjuk muka. Kali ni, masa checkup kat KK doktor kata baby dah kepala ke bawah, jadi Wa harap scan kali ni boleh nampak rupa dia hehe. Gedik kan nak buat 3D/4D! So later Wa akan update untuk scan tu k :)

Pregnancy Update : 27 Minggu Kehamilan, Kaki Bengkak, Sakit Pinggang, Kerap Terkucil, Gatal.

Tuesday, June 9, 2015
As Salam, diam-diam perut berisi. Hehe. Alhamdulillah masuk ke trimester ke 3. Selepas scan jantina dan cek kesihatan baby, agak banyak perubahan fizikal yang berlaku.

Sejak akhir-akhir ni, pinggang dah mula sakit. Kalau bangun dari tempat tidur, memang sakit pinggang dan celah kangkang. Sakit tu macam ngilu-ngilu gitu. Jadi betul lah, orang ajar nak bangun tu ada caranya. Tidur pun kene mengereng. Lemas tidur telentang. Plus, tak elok untuk ibu juga. Masa jumpa nurse bulan lepas, dia ada cakap minum juga susu putih even tak boleh. Dia tak sarankan ibu-ibu ambil kapsul kalsium. Erm, dah la Wa baru juga beli. Dia kata beli susu kotak low fat, tak bau sangat. FYI, Wa memang tak minum susu. Sebab bau tu tak boleh masuk. Jadi cuba gagahkan hati, beli. Sebab dah rasa kesan sakit-sakit pinggang dan kaki. Hehe rupanya not bad pun. Wa beli susu HL tu rasa cam ok-ok saja. Boleh masuk. Tapi kene telan sekali gus hehe.

Baru-baru ni, Wa pergi ke Johor Bharu untuk ke majlis pertunangan anak buah suami. Perjalanan ambil masa 3 jam sewaktu pergi, dan balik lebih dari 3 jam sebab jem sedikit dan singgah di Kluang untuk makan tengah hari. Memandangkan rumah sepupu suami ni 3 tingkat, lokasi dapur pula di tingkat 2 (tempat saudara berkumpul juga) maka hari-hari la Wa turun naik tangga. Tak larat sungguh. Sakit kaki, kadang-kadang Wa banyakkan baring dalam bilik kalau dah tak larat. 

Semasa majlis, Wa tak dapat nak buat kerja. Hanya duduk dan berjalan sikit-sikit saja. Sebab kaki dah rasa sakit sangat. Pada malamnya memang tak dapat nak tidur. Kaki sakit semacam. Macam baru lepas merentas desa. Letak minyak angin, urut baru lega sikit. Esoknnya masa nak balik KL, sampai rumah baru perasan kaki dah macam kaki gajah. Bengkak! Yang tak tahan dua-dua kaki tak sama besar bengkak dia haha.

Panik dan takut pada masa yang sama. Beritahu Mama, dia kata rendam dengan air panas, tidur tu letak tinggi-tinggi kaki. Kemungkinan dalam kereta tu lama sangat kaki terjuntai, darah tak berjalan. Lepas tu, mungkin duduk lama sangat masa majlis tu. Tak buat apa. Tu bengkak. Malam tu Wa letak bantal tinggi-tinggi. Esok pagi tengok dah surut sikit. Lega sangat hati. Tapi lepas dari trip tu, if Wa jalan banyak or turun naik tangga especially kat office, rasa jugak sakit kaki tu. Ya Allah, permudahkankan. Raya kalau balik Penang, tak tau la besar mana kaki ni. Sobs, en suami kalau awak baca ni..kita raya KL je la tahun ni k. Hehe takut terberanak dalam kereta!

Bila dah berat perut ni, baby tu dah ke bawah agaknya. Kerap sangat nak ke toilet. Kadang-kadang dah buang, lepas bangun tu rasa lagi nak buang. Tapi takda pun. Penat nak ke toilet tu satu hal. Si Dia pula ingat kita ni sengaja je. Tak boleh tak jumpa toilet. Haha sabar je. Dia tak rasa apa kita rasa kan. Kalau boleh malam-malam tu malas nak pergi toilet. Tapi apakan daya, sekali dua tu memang wajib ke toilet memalam hari.

Masa ni, kulit Wa cepat sangat rasa gatal. Wa dulu ada eczema. Semenjak kahwin, lama tak kena. Cuma ada satu bekas eczema tu tu tak baik-baik lagi, Wa pun jarang-jarang dah pakai cream dan bio oil.  Banyak parut pun dah pudar, tapi lately gatal balik. Tak pasti sebab kucing ke, habuk ke. Memang habis kaki Wa berparut. Kat bilik, memang ada kucing duduk. Kadang-kadang dia melepak atas katil. Jadi, memang kena kibas cadar sebab dah sensitif macam ni.  Harap cepat la elok. Malulah nak bersalin kaki banyak peta. Haha. Tak fokus doktor nanti

So, next week ada appointment doktor, macam biasa. Mungkin akan buat ujian gula ke-dua untuk 28-30 minggu dan repeat scan untuk 30-32 minggu. Wa nak minta surat refer hospital putrajaya untuk bersalin. Kalau ada rezeki, kalau tak bersalin di hospital serdang saja. Dengar nya kalau bersalin di Selangor, anak Selangor dapat insentif RM1,500. Wah!! Siapa yang ada dapat?? Rezeki anak. Barang baby tak beli lagi. Target bulan 6 ni nak beli. Rasa macam dah lambat pula. Sebab takut juga, harap-harap baby keluar cukup bulan ye. Barang awak tak beli lagi ni hehe. Apa-apa pun, we all dah dapat nama untuk baby. Tak sabar pulak hehe! Ok jumpa entry selepas ni. Nak share pasal makeup masa bersanding!