Social Follow

Ouh Ouh Waa!

Pieces of Life by Azwa

Image Slider

[Resepi] Salad Kentang Daging Super Sedap

|
Resepi ni direka oleh Mama. Memang setiap kali ada buat makan-makan kat BBQ ke, mesti Mama akan sediakan salad kentang ni. Pengganti kepada mash potato actually, tapi lebih sedap! Jom kita tengok step by step.

Salad Kentang Daging

Bahan- bahan
Kentang Besar
Daun Bawang
Bawang Holland
Daging Kisar Ramlee
Lada Benggala (optional)
Mayonis
Lemon
Cheese (optional)

Mula-mula tumiskan bawang. Saya suka potongkan dadu. Masukkan daging kisar dan tumis sehingga masak. Boleh juga masukkan black pepper dan white pepper kalau suka.



Sebelum tu jangan lupa rebus kentang. Selalunya Wa tak kupas dulu kulit. Bila dah empuk tapikan air dan alurkan dengan air sejuk. Terus kupas, tak perlu pisau, guna jari pun boleh. Senang sangat. Potong dadu ikut saiz yang anda suka. Kalau boleh jangan la besar sangat :)



Bila dua bahan tadi siap boleh la sesi campak-campak dan gaul sebati. Sediakan bekas besar yang senang nak gaul.



Masukkan kesemua bahan diatas tadi, iaitu bawang holland segar (potong dadu - wa suka letak lagi sebab rasa krap krup masa makan hehe), lada benggla (kasi warna-warni sikit salad, potong dadu yang halus2 cantik), daun bawang, cheese jika suka, mayonis sesedap rasa (selalunya banyak hehe), dan last sekali lemon. Haaa lemon ni sedap kalau letak bagi nak hilangkan rasa muak-muak kentang dan daging tadi.



SIAP!!!!! Memang kegeraman suami lah resepi ni, tambah ada Kambing Bakar dan Sos Cendawan. Nak resepi sos cendawan ke??? Nanti Wa share k :) Stay tuned. Kambing selalu Wa beli kat Sri Ternak, murah sikit. Ada 5-7 keping dalam RM20++ New Zealand punya. Kami perap kadang-kadang lebih sedap kalau letak black pepper, chillie flakes, gula perang, dan garam sikit. Ni kepada yang suka kering-kering.



[RAYA 2016] Part 1 : Pengalaman Pertama Beraya Sebagai Ibu di Penang & Mamipoko :)

|
Masih lagi mood raya. Blog hampir di lupakan. Kali ni Wa nak share pengalaman sebagai seorang ibu meraikan raya. Exited? Terlebih exited kot. Tahun lepas, masa ni Wa dah sarat juga dalam 7 bulan nak masuk 8 bulan. Jadi masa tu, Wa buat keputusan tak beraya di Penang takut melarat dalam perjalanan yang mungkin jem teruk. Masa travel ke JB pun dah bengkak kaki teruk, masa tu dah 5-6 bulan tak silap. Mama pun tak galakkan. Alhamdulillah suami dan mertua pun memahami. Kali pertama mengandung, kita pun tak tahu apa nak jadi, betterlah kita jaga sebaik mungkin. Kami beraya di Bangi, Muar dan Melaka. Bermalam 1 hari saja di Muar dan balik esoknya.

2 Julai, Sabtu - Nasi Vanggey, Sri Rampai & Jalan TAR



 Ziyad, Papa gigih dukung 2 jam dengan bersesak. One day you will appreciate that. Sorry Mama dah pecah kan belon Iron Man hehe

Kami berbuka di Restoran Nasi Vanggey, dengan kakak ipar and family. Rasanya ramai tak tahu, Nasi Vanggey ada bukak cawangan di Sri Rampai, KL. Kat Ipoh memang popular sebagai Nasi Ganja. For me, Ayam Goreng dia memang sedap. Makan dengan nasi panas, dengan kuah kari dia. Not Bad! Kemudian, kakak ipar ajak shopping di Jalan Tar. Kebetulan Wa tak beli lagi baju melayu untuk Ziyad dan ada lagi beberapa barang yang tak jumpa. Kononnya, plan hari Ahad nak pergi Alamanda/ IOI City Mall cari. Tapi dah alang-alang, ikut saja. Memang takut juga nak bawak baby. Tapi Ziyad alhamdulillah tak meragam. Wa doa banyak2 dalam hati, jangan la kena apa-apa yang tak diingini, maklumlah tempat ramai orang. He's a very well behaved. Enjoy je and memang teruja. Dapat la 2 helai baju melayu, 1 pasang kasut, 1 helai jeans. 

Will upload the picture soon :)

Baju Melayu Hijau RM50 - Kain satin lembut, tapi agak besar juga. Getah agak ketat, seeloknya gunakan getah yang kecil dan longgar. Bahagian leher pula besar sampai ke dada nampak. Jahitan memang kemas.

Baju Melayu Cotton RM40 - Overall memang berpuas hati. Option cantik-cantik. Nak beli dua tapi takut banyak sangat pula baju melayu

Jeans RM20 - Meterial cantik, cuma patut beli size besar lagi. Size beli muat-muat saja. Nak cari yang getah cotton kat pinggang takda.

Kasut - RM25 - Ala converse. Cantik tapi prefer yang tak bertali. Grab je sebab nak cepat haha.

Total Damage Jalan Tar - RM135



4 Julai, Isnin - Servis MYVI, Bergerak ke Penang

Jadi tahun ni giliran suami, kami balik ke Penang. Actually, memang exited beraya sebagai ibu tapi kami agak tak bersedia especially dari segi kewangan. Dua bulan sebelum itu, agak banyak juga perbelanjaan digunakan, dan kami bercadang untuk beraya secara sederhana. Yang penting keperluan yang wajib ada seperti anak, kereta servis, perbelanjaan pergi dan balik dari Penang cukup semuanya. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Wa ambil cuti pada hari Isnin sehingga Jumaat. Kami pulang ke Penang pada malam Isnin. Pagi Isnin suami sempat hantar kereta ke Pusat Servis Perodua (Seri Kembangan) dengan temujanji yang Wa dah booking. Kemudian, packing, dan sempat berbuka dengan family Wa. Lepas berbuka, suami tidur untuk dapatkan rehat, dalam pukul 12 malam kami bertolak dari Kajang. Masa ni Ziyad tak tidur lagi, bukan main seronok dia nak balik kampung. Tapi tak sampai 30 minit dah tumbang haha. Sebelum bertolak wajib lah tukar pampers dulu. Wa & Suami memang suka beli Mamipoko EasyFit Pants, mudah nak pakai dan penyerapan pun bagus. So far tak pernah bocor lagi. Bayangkan dari Kajang-Penang almost 5-6 hours lampin tak bocor. Sampai di sana Wa terus tukar, tak bagus lama-lama kan. Memang kami setia pakai since Ziyad newborn. Cuma masuk dia umur dalam 3 bulan tukar pada Easy Fit.

5 Julai, Selasa - Check In Gurney Inn, Berbuka di Kapitan, Malam Raya di Gurney Drive

Alhamdulillah perjalanan sangat-sangat lancar. Rasanya ramai dah balik dari hari Jumaat sebelumnya. Kami tiba di Bandar Taiping untuk singgah sahur tepat pukul 4 pagi. Sepanjang perjalanan memang Wa dan Ziyad tidur hehe. Lepas bersahur Wa pula drive, bagi suami rehat. Alhamdulillah tiba di Seberang Prai rumah Aunty Pah (kakak mertua) pukul 5.30 pagi lebih kurang. Masa ni mengantuk tuhan je tahu, tapi tahan je mata. Segan pula nak tidur, orang lain sibuk nak memasak haha. Ziyad pula bangun awal aduhai, melayan lah dia kejap sampai la dia tidur. Wa pun apa lagi, tidur juga lah walau dapat kejap pun takpa. Rabak dah mata.


Kami check in di Gurney Inn, bajet hotel yang memang strategik. Satu malam dalam RM110++ tak silap. Bilik memang kecik dan sesuai untuk tidur saja. Masih selesa lagi la. Memandangkan kami pun hanya nak tidur saja. Tak perlu hotel mahal-mahal, save bajet. Lepas check in kami pun sambung tidur, penat tak habis lagi kotttttt. Pukul 6.30 petang kami bersiap berbuka di Nasi Bryani Kapitan. Siapa pergi Penang memang wajib datang sini. Cubalah Nasi Bryani Chicken Milani memang sedap!!!! Dan Susu Kacang Badam popular sini. Wa tak lalu hehe tapi suami memang suka.


Masa dia Ziyad tidur lama gila, sampai kat Kapitan tak sedar lagi. Nasib dah mandi siap.


Nasi Bryani Chicken Milani & Nasi Bryani Daging


Nasi Bryani Chicken Tandori & Cheese Nan Chicken Tandori 


Susu Kacang Badam

Kemudian lepas berbuka, kami dah takda destinasi lagi nak pergi. Nak cuci mata pun rasanya macam masih lagi penat. Agak boring juga malam raya duduk di hotel. Sedih pun ada. Mana rendang, mana ketupat, mana lontong, mana sup tulang haha. Malam raya memang patut dah rasmi dulu makanan ni. Tapi ini lah pengalaman. Dulu kita beraya dengan keluarga sini, dah kahwin kita dapat pengalaman baru. So, malam tu kami ambil angin jalan di tepi laut kat Gurney Drive, hajat hati nak pergi Gurney Paragon yang gah tu. Sampai saja kat sana (jalan kaki tahu) tutup haha. Cuma restoran kat bawah tu je buka. Takpa cuci mata.




6 Julai, Rabu - Raya Pertama, Ketupat Palas, BBQ Kambing, Padang Brown

Si dia memang tak setuju nak sedondon tapi dah berkeluarga, Wa suka sendondon. Walaupun selama ni Wa & Family tak pernah sedondon pun raya haha. Ini saja gambar raya kami. Teman hijau. Boleh la kan?





Masjid Jamek berdekat saja dekat hotel, suami jalan kaki. Selepas solat, Ziyad masih lagi tidur, tapi terpaksa juga kejutkan untuk bersiap. Emosi juga dia. Tapi happy la lepas tu nak pergi jalan. Tak lupa bawa bekal Mamipoko dia dan juga barang penting yang lain! Masa ni kami ke rumah Uncle Manap, flat berhampiran juga dengan Rumah P.Ramlee.


Selepas ke rumah Uncle Manap, kami beraya di rumah kawan sepupu suami dekat dengan Bukit Bendera. Rumah tepi jalan je. Sesak juga sebab orang jem nak ke Bukit Bendera.


Selepas tu kami beraya pula ke rumah Aunty Pah, di Seberang Prai. Rehat-rehat sebelum pergi ke Kedah pula. Masa ni gambar tak ambil pula. Penat juga jauh-jauh berjalan. Ziyad kene mandi bagi segar. Tapi dia ngan Mama bantai tidur dalam kereta hehe.


Otw balik ada juga singgah dalam 2-3 buah rumah lagi. Singgah Maghrib kat Aunty Pah, dan meneruskan misi BBQ Kambing. Sempat lagi!!!! Tapi seronok sebab, dah penat makan ketupat palas. Orang sini raya makan pulut banyak. Patut la cepat mengantuk, tambah malam makan kambing hehe. Tapi Wa memang rindu nak makan nasi kosong! Balik hotel, pengsan anak beranak.


Raya kedua, kita sambung PART 2. 

[Resepi] Resepi Sahur Paling Sedap !! Sambal Sardin + Telur Goreng bersama Kicap

|
Setelah sekian lama tak bersosial di dalam blog. Selamat berpuasa. Masih lagi bernafas untuk bertemu bulan yang mulia ini. Ok, cakap pasal bulan puasa, benda pertama kali mesti akan teringat menu berbuka dan juga bersahur. Lupakan pasal berbuka. Nanti kita cerita :) Wa nak share resepi paling Wa suka masa bersahur. Selain daripada Ayam Goreng panas dan Sambal Ikan Bilis, Wa suka kan Sambal Sardin! Rasanya ramai yang suka Sambal Sardin bersama kombinasi telur gorang dan kicap hehe. Nasi kene panas!! Ok, Wa nak share resepi simple ni. Memang semua pandai masak Sambal Sardin, mungkin kita punya resepi lain ke kan? So, boleh cuba!

Gambar dari http://uncleseekers.blogspot.my/2010_01_01_archive.html


RESEPI SAMBAL IKAN SARDIN

Bahan-Bahan
Ayam Brand Makeral (Ikan Sardin pun boleh, tapi Wa suka Makeral)
Sambal Blend (Blend sendiri sedap)
1 Biji Limau Nipis
Bawang Putih
Bawang Merah Besar
Cili Padi

Cara-Caranya

  1. Tumis bawang putih dan merah. Sehingga layu. 
  2. Masukkan sambal blend tadi, masak sehingga pecah minyak. Pecah minyak tu, tandanya sambal kita dah masak dan lebih sedap. Tak sakit perut makan. Biar sambal tu gelap2 merahnya.
  3. Kemudian masukkan 1 tin Sardin tadi, masukkan kuah dahulu. Kacau-kacau, biarkan ia sebati gitu. 
  4. Kemudian masukkan sedikit perahan limau nipis, boleh rasa takut termasam sangat ke, boleh repair balik letak garam atau gula.
  5. Dah rasa agak2 ok tu, masukkan lah ikan dalam tin tu. Dan ketuk-ketuk sikit cili api atau pun belah kan masukkan dalam 2-3 biji. Ikut kemahuan.
  6. Siap!
Kenapa Wa suka letak sambal, cili api dan juga limau. Sebab tak nak rasa hanyir sos ikan sardin tu. Kadang-kadang Wa tambahkan juga kicap sikit ( saja-saja haha). Selamat mencuba!

[Review] Fame Cosmetics Soft Matte Lip Cream & Swatches

|
Fenomena lip cream memang sangat popular yang menjadi trend sekarang. Mana-mana brand mesti ada keluarkan lip cream yang sememangnya dapat sambutan yang luar biasa. Ada beberapa jenama tempatan yang juga ada mengeluarkan produk seperti ni. Dan kali ni Wa nak buat review dari Fame Cosmetics. Rasanya kebanyakkan kita dah tahu kewujudan jenama ni. Memang berleluasa dengan social media kan?! Tapi ada juga yang ragu-ragu nak beli. Best ke tak?



Fame Cosmetics asalnya ada lima warna saja. Tapi untuk code Gossip dan Violet baru saja di lancarkan beberapa hari lepas! Ini antara pilihan warna yang ada :)
  • 001 Candy
  • 002 Nude
  • 003 Desire
  • 004 Party
  • 005 Fushia
  • 006 Gossip
  • 007 Violet

Dan swatches yang Wa buat pada tangan.





Apa yang Wa suka dia akan kering tak menyebabkan bibir kita merekah. Tak terlampau kering. Biasa saja nampak kat bibir. Bila memula apply tu biasalah in liquid tapi dalam 3 minit dia akan jadi matte. Salu nak nampak natural ala tint gitu Wa apply 1 coat je, nanti dab2 kat tisu. So nampak natural sangat. Jangan takut pakai bright colour tau. Masih ada cara nak pakai bagi nampak wearable. Selain tu boleh campur warna. Jangan terkejut if wa cakap harga dia RM29 je!!

RM29 sahaja!!!

Ok memang mampu milik. Wa suka warna Party, Gossip and Violet. Jika ada yang berminat boleh follow ig wa @nu.shoppu atau whatsapp terus Wa 012-3660408. Beli 5 Free Postage tau. Haa pakat-pakat share order satu office. Baru jimat :)

Antara yang pakai Fame Cosmetics ni boleh je cari kat hastage di Instagram. Credit to Instagram @ranang_  and @shazreeyanashukri

Candy


Fushia


Gossip


Violet




[Event] Majlis Aqiqah Ziyad with Hot Kambing Teras Jernang, Sup Kambing Al-Fairoz

|
Dah lama sebenarnya Majlis Aqiqah berlangsung tapi kali ni baru ada kesempatan dan share berkenaan majlis yang meriah ni!

Seperti yang semua tahu, aqiqah hukumnya sunat muakkat iaitu sunat yang dituntut. Buat mengikut kemampuan. Bagi perempuan 1 ekor kambing manakal lelaki 2 ekor kambing. Memandangkan keluarga Wa telah menerima kehadiran 3 orang cucu dan berbeza setiap 3 bulan. Memang saat-saat paling mengembira bagi keluarga Wa. Kalau dulu, keluarga kami paling lambat terima anak buah/cucu. Tapi sekali dapat, 3 orang terus. Syukur. Kesemua anak buah Wa lelaki. Jadi sekarang ada 4 orang lelaki dalam keluarga untuk penyeri hidup kami semua.

Pada 26 Februari 2016, Baba pilih tarikh untuk sempurnakan majlis. Wa akan share satu-satu vendor majlis ni. Alhamdulillah, memang puas hati! Memandangkan ada 3 baby lelaki, jadi kene ada 6 ekor kambing yang kene dikorbankan. Kami pilih untuk buat 3 ekor panggang golek, 2 ekor kari, 1 ekor sup. Untuk bahagian Wa, mertua berhajat nak masak sendiri untuk kari dan sedikit dhal.

1) Vendor Kambing Golek; Hot Kambing
Boleh tengok FB Hot Kambing, terletak di Teras Jenang Bangi. Jangan risau ada ramai agent Hot Kambing ni mungkin berdekatan rumah anda. Pakej Akikah serendah RM1199. Bila tengok persediaan membakar kambing ni agak teruja dengan alat-alat dia. Canggih! Apa yang Wa puas hati sangat adalah side dish dia. Memang sedap. Selalu orang side dish buat cincai je. Tapi serius, sedap! Kalah coleslaw KFC. Kuah dia pun memang sedap. Overall family and tetamu semua puji. 5 bintang!





Contact No : 017-219 1759 
-
2) Vendor Sup Kambing ; Restoran Al-Fairoz, Bangi
Pada mulanya kami nak tempah sup di Sup Power Ali, Kajang (best soup ever PEKATTT), bila fikir semula agak makal dan jauh sikit nak hantar kambing. Wa prefer yang dekat, jadi survey la kat kedai mamak depan rumah Al-Fairos (sup dia sedap juga). Alhamdulillah, dia amek murah saja. Seekor dalan RM200 kalau tak silap. Dekat dan mudah lagi kerja. Dia hanya terima yang sudah potong kecil bukan seekor gedabak hehe.

Credit Picture : Openrice


Contact No :
Sup Power Ali - 013-610 1786/ 013-371 1585
Nasi Kandar Al-Fairos - 012-246 8786

3) Vendor Pelamin ; Linda Bridal
Oleh kerana rasa tak lengkap takda pelamin. Kami nak simple saja, tak perlu buai-buai. Cukup sekadar nak tangkap gambar je. Alhamdulillah puas hati! Simple dan cantik. Harga pun berpatutuan. 


Contact No : 012-292 6777

Nak share sikit kemeriahan majlis :)














KOREAN MAKEUP PROMO!