Wedding Review : Baju Nikah by Wedding Galore

Wednesday, December 31, 2014
As Salam. Penat betul balik dari bercuti. Wa, Si Dia dan MIL balik kampung ke Penang. Sambil berkenalan dengan saudara sambil ambil angin. Tak sabar nak share cerita bercuti kat Penang. Sebab....banyak pasal makanan! Ok, back to the topic. Dah basi agaknya cerita pasal wedding Wa hehe. Too much pending entry nak post actually. 

As you all known, Wa beli kain lace di Bandung pada awal tahun 2014. Kain lace yang Wa beli ni warna cream ke kuning cair. Boleh refer entry yang lepas . Kain chiffon untuk lapik Wa beli di Jakel. Masa ni untuk kain saja, Wa habis dalam RM300++. Pada mulanya kat kedai memang nampak cantik soft je design. Tapi if uols nak beli, jangan beli sebarang. Kene tengok design sesuai tak dengan design baju kita nak. Macam lace Wa tak berapa sesuai kalau nak buat patch lace. Lace tak naik. Sesuai buat full lace macam tailor Wedding Galore suggest kan. Tapi sebab nak jugak design Wa suka, dia buat saje lah hehe.

This is my full dress ;





Wa suka cutting kurung moden yang baju dia atas lutut. Nanti nampak uols tinggi even uols berisi macam saya ni hehe. Kain potong 8 tu memang trend kan sekarang. Lebih kurang 4 meter pakai kain saja. Masa Wa beli kain chiffon ni dalam 8 meter. 2 meter untuk baju dan lebih buat veil. Shawl Wa beli lain sebab warna nak cair sikit bagi kontra. Wa pilih warna ivory/cream. Shawl by Anggun Zara. Memang material best, design shawl pun jujung potong bujur jadi senang nak gayakan, tambahan lebar kain dia. Highly recommended.

Wa jumpa Kak Dila, dia yang responsible untuk tempahan baju untuk Wa. Baik, peramah dan layanan pun ok. Untuk tempahan baju nikah macam Wa termasuk manik adalah RM700. Service manik dan patch lace tu yang buat harga tempahan mahal. Plus baju berlining. Kalau dulu baju tunang Wa tempah jahit baju kurung moden saja dalam RM300-RM400. Memula rasa agak mahal, hmm macam tak berbaloi. Tengok harga butik lain pun dalam range yang sama.


Hasilnya Wa macam tak berpuas hati. Memang betul kata Kak Dila, lace tu cantik buat full. Tapi Wa takut nampak gemuk nanti. Veil pun patch macam malas. Manik tak penuh pada veil dan labuh bawah punggung. Wa minta dia buat balik, patch kasi penuh dan tambah manik pada baju. Lepas siap tu, just okay-okay saja. Takda lah rasa macam WOW! A bit sad. But over all bila tengok dalam gambar, not too bad. I was happy that moment sampai lupa pasal baju haha.







Nanti detail baju yang closeup Wa akan tangkap gambar ye..Takda pula simpan..





Paling Wa suka, bunga tangan Wa tu memang penyeri baju Wa :) Thanks for Fahrenheit69. Sangat cantik dan suka gila warna pink!!! Memang padat habis bungat tangan ni. Sayang sangat bila dah layu T___T


1 comment:

  1. Saya pun ada pengalaman baju nikah dan sanding tidak menepati apa yg saya mahu. Saya design sendiri tapi cuma 80% saja tailor ikut. 20% lagi??? Susah nak cakap. W/pun beza 20% tapi bagi saya sangat besar bezanya. Bila fikir balik sakit hati. Haha.. Sabar je la.. :D

    ReplyDelete