Masalah Period Tak Teratur

| On
12:37 AM
Salam semua,

Harini Wa nak berkongsi masalah yang Wa hadapi pass 2 years. Actually, masalah ni Wa tak ambil serius sehinggalah 1 bulan tu, Wa kene period 2 hari saja. Tiba-tiba rasa takut. So, kita buat research sedikit kenapa period berkurangan. Ada banyak punca tapi ini berkaitan dengan Wa. Input yang Wa dapat ;
  1. Masalah Berat Badan
  2. Suka minuman berkafein
  3. Stress
Memang betul, kenaikan berat badan punca haid tak teratur. Yang utama, pemakanan yang tak terkawal, lemak, karbohidrat yang berlebihan. My weight increasing since Form 4. I was 45kg masa Form 3. And period Wa teratur dalam jangkaan 5-7 hari sehinggalah masuk universiti. Di akhir semester sebagai pelajar Ijazah, period mula menjadi dalam lingkungan 4 hari minimum. Orang kata stress sebab Final Project mungkin. Bila consult dengan doctor pun cakap macam tu, stress dan kenaikan berat badan !

So, it's continue until Wa start kerja, it's become shorter until 2-3 days only. Memang terkejut ! My friend suggest GLA from Shaklee untuk mengatur semula jadual period Wa. Apa yang Wa nampak kesan kulit tumit kaki makin licin dan tak kasar. No wonder la sebab ada Vitamin E! Tapi period Wa tetap singkat. I was afraid sampai fikir, boleh ke pregnant T_T ohhh seriously, I'm gonna marry soon. God please help. Wa ada baca dalam paper, period yang singkat adalah normal ! Wah that article totally brighten my day. And kakak ipar pun doktor, dia kata if my cycle tetap, its considered as normal. Alhamdulillah, memang tetap, just tempoh period tu singkat. Memang marking dalam calender. Nak tengok if lewat sangat ke atau tak datang langsung. Itu tak normal.



Wa nak share satu testimoni officemate Wa sendiri. Maaflah, takda screenshot bagai, sebab ni perbualan :) Semalam, dia datang kat Wa happy sangat mintak pad. Sebenarnya, lupa yang dia ni tak period-period, lewat beberapa minggu. Lepas keluar toilet, perbualan kami lebih kurang macam ni ;

" Alhamdulillah kak, happy sangat !! Saya dah period"
Aku buat muka blur "Kenapa sebelum ni awak tak period ke?" Punya lah kerja banyak, sampai aku totally lost. Lupa dia pernah beli GLA !
"Apa la akak ni, kan saya cerita period saya tak datang, saya jumpa doktor ingat tak? Doktor kata saya stress, dia cek takda apa-apa, tapi lewat sangat. Dah dua kali kene macam ni.
"Oh baru ingat, sebab tu awak order GLA. hehe"

Syukur, ada kesan. Dah 2 bulan period dia lewat dan tak tetap. Wa minta dia habis kan GLA tu untuk tengok cycle die selama 2 bulan lagi. Jika dah tetap, Alhamdulillah berjaya. Ramai antara kita yang mempunyai masalah yang sama. Di pasaran, memang banyak jual Evening Primrose Oil (EPO), Wa pernah makan juga ni sebab dah habis, tu makan Shaklee! Masa nampak kesan kat kulit terus nak sign up jadi ahli hehe. GLA dah habis lama, then period dah normal, Wa fokus ambil Set Skincare ( Vit C + Vit E + ESP). Untung ambil GLA sebab dia 2 dalam 1! Siapa ada masalah period and eczema/kulit memang sesuai sangat!


Apakah perbezaan EPO dan GLA?
EPO juga mengandungi GLA (Gamma-Lenolenic Acid) tetapi untuk produk Shaklee, dia diambil dari Borage Seed Oil. Selain itu, mengandungi Vitamin E dan Sunflower Seed Oil. Kandungan GLA ini lebih banyak dari EPO.

Siapa yang perlu ambil ?

  • Masalah period tak teratur
  • Masalah kesuburan
  • Masalah Eczema, kulit kering
  • PMS
  • Kencing manis, Darah Tinggi, Kolesterol Tinggi
  • Menopouse
  • Dan banyak lagi
InshaAllah, kita cuba ikhtiar. Kadang-kadang semua cara kita cuba untuk dapatkan yang terbaik. Makan itu ini, tapi satu pun tak sesuai atau tak berkesan. Jangan putus asa. Mana tahu, ini jalan penyelesaiannya kan? On the top of that, please consult from your doctor before consuming any supplement products :) Boleh whatsapp Wa untuk tanya, jangan segan. Harga boleh dirunding, yang 1st timer amatlah dialukan.


2 comments on "Masalah Period Tak Teratur"
  1. Salam kak same besdey tarikh.... nk tanye leh x.. if makan gla bukan tyme period boleh x..

    ReplyDelete
  2. adeQ : Yeke!! Seppp!! Boleh, akak makan masa bukan period. Sama cam officemate akak :) Current update, dia kata 2 bulan ni dah normal, GLA pun dah habis, dia nak order lagi lagipun mmg bagus untuk perempuan :)

    ReplyDelete

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9