Stress : Tender

| On
9:07 PM
uhhhhhhh. ingat tempat kerja baru hilang sikit tekanan. rupanya tekanan lain pulak datang. biasalah mana-mana tempat kerja pun ada tekanan kan. ofis lama, tekanan pada bos dan binik nye. kalau nak buat kisah, memang boleh buat senetron. kerja stress mana pun, member dan my lady boss tetap ada bagi support. tapi bila dah masuk campur big bos and binik nye, memang berbulu la. ramai yang tak tahan dan cabut je. termasuk lah wa, antara orang yang terakhir yang meninggalkan. so, puas la hati dia bila tiada orang kat ofis tu.

berbalik pada ofis baru, ni stress lain plak. dulu kalau buat tender satu team. kini, keseorangan. memang gila la, kalau 4-6 tender dalam satu masa. memang tak memang tangan la wa. dengan engineer yang macam-macam perangai tu. buat kerja wa ni jadi kerja last minit. alih-alih im the one who responsible if tender lambat hantar. memang hebat untuk jadi orang yang paling awal tahu tender dan paling akhir tengok tender. 

walaupun gaji wa sikit dari engineer yang bijak tu, tapi tanggungjawab besar dari diorang. eh mana aci kan?! so, if diorang lambat bagi harga and prepare document diorang, wa juga yang dipersalahkan. ish ish, memang tak adil. its not easy nak compile kerja orang. if orang tu punctual, memang senang la kerja wa. yang paling tak boleh bla sekali kalau masuk tender eP (ePerolehan), government tender memang banyak under eP. dah la kene upload each document dalam tender. then kene plak buat kadang sampai 5-6 copies! bayang kan satu tender tu, nak kene buat dua bahagian. bahagian A dan bahagian B, and each set kene buat 5 salinan. do your math! berapa fail i need to prepare for them.

patutlah ramai yang resign duduk kat tempat wa ni hahahaha. now i know. dulu wa banyak buat claim, costings and quotation. tender tu just a part of it. but now, lain. baru wa sedar wa tak sesabar ni. buat tender kene sanggup hadapi tekanan, rushing, rajin, teliti, komited anddddddd very tidy. hahaha, im not that type. semua tu bukan wa. tapi tu proses pembelajaran in different way kan. it can change your life style dari lembab ke super pantas. yeah really. kadaang-kadang wa kene stay kat ofis untuk siapkan tender. bukan susah sebenarnya, tapi banyak kerja remeh dan teliti. bila nak teliti, it takes long time to be PERFECT.


Be First to Post Comment !
Post a Comment

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9