Obses ingin menjadi cerah

on
January 16, 2011

i don't really remember my first cleanser.  but, dove was the one yang wa pakai since secondary school. at first, pakai dove memang lembut sangat kulit, dan bole leka nak belai pipi sendiri. lama-lama, wa rasa tak sesuai sebab kulit jadi kering gila. terutama sekali tepi hidung. dah la kulit wa jenis kering, bertambah kering bila pakai. dove more to moisturize than mencerahkan kulit. sama juga dengan shampoo dia, lembut sangat rambut tapi kulit kepala jadi kering dan kelumumur. that's my problem with dove.

 then, wa try nivea cleanser. sebab wa pakai pelembab nivea. agak lama juga wa pakai, sehinggal lepas SPM. mahal jugak pelembab dia, dah la kecil tapi berbaloi. kulit lembut dan tak kering langsung..range skin care dia pun dah banyak berubah. nivea memang tiada masalah dengan kulit wa. tapi sebab bosan, wa bertukar kepada produk lain hehe, selepas banyak cuba produk yang moiturize, wa try produk-produk yang mencerah kan kulit pula.


start dengan fair and lovely. masa tu semester pertama diploma kat sarawak. memandangkan wa selalu kene buat survey untuk subjek site survey. hari-hari kena duduk dibawah panahan matahri. dan membuatkan kulit jadi lebih gelap. sudah la wa gelap, jadi bertamabh gelap dan berbelang. wa cuba pakai fair and lovely. memang berkesan! cerah dari sebelumnya. tapi masalah pula :( kulit jadi tak sekata. bertompok-tompok cerah macam berpanau dan kering. ish, terus stop pakai.


lepas tu, wa ada pakai produk ni, tak ingat plak nama dia. ayah wa jual. dia jadi agen. produk ni ada jual kat watson sekarang. bagus sebab dia di perbuat dari bahan semulajadi. lama juga, wa pakai sampai habis diploma. melembab kan kulit tapi bukan mencerah. suka juga, tapi lama-lama pakai, kulit jadi tak ngam pulak. kering pulak. aishhh. eventho, kulit wa tak bermasalah tukar-tukar produk tapi wa rimas if kulit kering. jadi tegang je dan tak selesa langsung.

bila, masuk degree, wa try neutrogena fine fairness. hmmm bagi wa tiada berperbezaan kulit pun. nak kate cerah, biasa je. takda orang puji pun kulit wa cerah haha. produk ni bagus sangat. eventho, dia untuk mencerahkah kulit tapi dia juga melembabkan kulit. tiada masalah guna produk ni, cuma wa tak berpeluang nak pakai satu set termasuk krim dia. mahal wooo. agaknya sebab tu la tak berkesan :(


lepas tu, tengok my cousin punya kulit cantik je. cerah dan berseri. bila tanya, dia pakai tiaa amelia. bukan dia je, orang lain if tanya. mesti cakap tia amelia. ni first time cuba produk buatan bumiputera ni. wahhh, bagus produk ni. terus gigih nak beli set percubaan. bila habis pakai. hmmmm cerah ke? ok la, takda perubahan yang ketara tapi wa boleh rasa. sedikit kesal sebab bekas krim-krim dia sangat kecil dan harga sangat menarik. ow, wa alergi dengan krim kunyit dia. muka jadi gatal. jadi, agak terkandas nak beli next stok. 2-3 bulan tak beli, jadi hasil pencerahan tak berapa nak memberangsangkan sebab kekurangan modal dan kemalasan. full stop. produk ini bagus. full stop.


oleh kerana sabun tia amelia dah habis. dan wa teringin gila nak pakai loreal white perfect ni, maka wa tunai kan hajat sebentar tadi. nasib ada pek jimat. so, ada cleanser dan toner. maybe wa nak habis kan krim pencerah tia amelia dulu baru beli krim loreal pula. my friends pun cakap loreal white perfect ni bagus :) jom kita tengok keputusan dia. pendek kata, if nak dapat kesan yang positif, kena pakai mengikut rutin. jangan skip. kecuali kalau dah tak sesuai, boleh tukar produk lain. jangan jadi macam wa k.
Be First to Post Comment !
Post a Comment

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9