Percubaan Menjadi MUA di Majlis Pertunangan Sarah (BFF)

on
March 21, 2015
Memang nervous bila sahabat nak mintak tolong makeupkan pada E-Day die! Sape tak nervous weh. Makeup pun takda pengalaman kat orang. Selalu untuk everyday look di muka sendiri tu perkara biasa. Sebab Wa tak confident sangat, ye la untuk hari yang penting bagi seseorang. Jadi jurumekap memang memainkan peranan penting kan. So, Wa invite dia datang rumah untuk buat trial dulu. Nak pakai eye shadow warna ape, foundation, teknik macam mana. Alhamdulillah went well, dia minta light and soft makeup je.

Pada Wa, kulit Sarah memang takda masalah, bersih dan senang nak blend foundation.Cuma Wa tak banyak shade foundation, jadi nak cari yang sama dengan kulit Sarah memang takda. Ni pun Wa guna Naked by Urban Decay shade 5.0. A bit gelap untuk kulit sarah yang agak putih kuning ni. Plus nampak juga scars dan urat-urat sikit. Memang nak buat double layer, tapi lupe haha sebab kalut.

Bahagian mata tu tak sama. Memang kelemahan Wa nak bagi sama. And her brow too! Hehe sorry Sarah, I need to learn more. And Wa letak highlighter bagi nampak glowing skin. Actually makeup light macam ni, cepat sikit hilang. Kena pakai primer or makeup spray bagi tahan. Plus, if tengok MUA makeup light pun, if tengok dekat, actually still tebal. So, bila tangkap gambar nampak flawless and very clean face. Cuma bila tangkap gambar dengan pro fotogpraher camera, if light macam ni..warna akan wash out sikit. Sebab tu MUA akan apply heavy sikit.



So masa actual day, memang kelam kabut. Dengan Wa lambat sebab jem teruk kat LDP, dengan first time datang Sungai Buloh yang jem jugak tu. Plus, ada 1 jam saja nak makuep. Memang lagi kalut, member-member datang tengok dia, lagi aku kalut. Dengan Sarah pun dah kalut sebab rombongan dah datang hahaha. Memang semua kalut. Makeup dah jadi cam ape tah. Tak sama sangat masa trial. Memang Wa rasa tak berapa puas hati sebab masa dan keadaan tak berapa nak selesa. Wa takda pengalaman kan, so memang la kalut.





Tahniah Sarah. Thanks for your trust and having me as your MUA on your E-Day. Memang risiko tinggi la awak ni!! But it was a first step untuk mengambil peluang ni nak isi pengalaman dalam minat Wa. Actually, tahun ni memang nak masuk kelas makeup nak tambah skill. Ada rezeki nak buat part time job. Tapi masa tak mengizinkan. Dapat pula rezeki nak dapat baby. Dengan tak sihat kadang-kadang. InshaAllah ada masa dan keizinan nak register kelas.




Macam ada gaya.. Haha
Be First to Post Comment !
Post a Comment

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9