Bila balik kampung..

on
December 16, 2011
cuti-cuti, apa yang anda buat? wa balik kampunggggg. selalu lagi balik kampung tanam jagung kan? kali ni tanam durian hahah. hari jumaat malam kami bertolak ke kampung muar dahulu. keesokkan paginya, kami bersiap-siap nak berkebun?! cangkul, batang ubi, untuk kami tanam kat kampung belah baba kat selandar, jasin melaka. kat kampung sana, baru je tebas semak samun. semenjak arwah atok dan nenek takda, kampung dah jadi rumah tinggal. jadi, mereka bercadang nak tanam pokok-pokok balik. baru-baru ni tanam kelapa sawit. jadi, kami sengaja tambah pokok ubi dan pokok buah yang lain.





on the way ke kampung, singgah pekan jasin nak beli buah-buahan untuk alas perut. nampak pula durian, kami beli 3 biji, RM35. besar-besar, durian kampung. bijinya kami nak tanam kat kampung nanti. kebetulan ada apek jual anak pokok, jadi baba beli 5 anak pokok durian musang king. satu batang RM12. memang seronok sangat!!




setiap pokok ada nama masing-masing. semua happy sebab ada pokok. nanti dah besar nak tengok tangan siapa yang menjadi. baba kata, buah durian ni, tak tau la dapat rasa ke tidak. kalau tak dapat rasa, ni untuk anak cucu nanti. insyaallah, kalau umur panjang kita rasa hasil nya ba! aminnnn :)





balik semula ke muar, kami singgah makan ke umbai, melaka. kat sini popular makanan laut dan asam pedas melaka. memang best!! dah lama tak datang sini. bayangkan lauk banyak ni untuk 4 orang makan. memang tak patut haha. tapi alhamudulillah habis :) esoknya!! pergi cuci rambut. wa dari kecik memang suka potong rambut kat cina ni. memang bagus dia potong dan murah la jugak. dia buat rebonding memang superb! kalau pergi bandar muar, singgah kedai ni!






tengahari singgah tanjung agas, makan rojak petis! wa tak minat sangat tapi ok la. kat sini makan cendol dan lai chi kang time hujan best hahaa. then, sampai kat rumah atok singgah kejap kat sungai. kat sini lah blues pasar tani! wah promote kampung :)
2 comments on "Bila balik kampung.."
  1. waa, katne area ne ea belle beau tu? still ade kedai ni skrg?

    ReplyDelete
  2. Ada dear, die dekat dengan bank hmmm tak ingat bank ape. BSN or RHB. Jalan Abdullah

    ReplyDelete

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9