Salam, berbuka apa uols harini. Well, harini kami berbuka simple saje. Bubur lambok dan beberapa side dish. Sebelum puasa my parent memborong seafood dekat pasar borong Seri Kembangan. Our family memang suka makan ikan. Ayam tu jarang-jarang ada.
So, my mum request sotong goreng tepung harini. Selalunya kalau nak makan sedap, kedai seafood atau kedai ala thai yang pandai buat. Kami pun beberapa kali cuba buat, kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak jadi. Tepung tak lekat lah, sotong keras lah, macam-macam. Kali ni memang menjadi, family pun kata memang macam kedai! Jadi Wa nak share resepi :)
2 ekor sotong besar (ikut suka uols)
2 senduk tepung gandung
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil soda bikabornat / baking powder
1 biji telur
Memula gaulkan ramuan tepung tadi. Pecahkan telur di dalam mangkuk, Wa campurkan garam, black pepper dan ajinomoto sesedap rasa dan panaskan minyak.
Gaulkan sotong tadi dalam tepung, dan selup didalam adunan telur tadi. Kemudian gaul kembali ke dalam tepung dan goreng dengan minyak panas. Ulang sampai habis!
Senang kan? Hasilnya dapat lah sotong gebu gebas macam ni. Btw, goreng sotong tak perlu lama sangat, nanti liat dan tak lembut. Selamat mencuba!
Post a Comment